Teeltproces

Je hebt twee soorten aardappelen; pootaardappels en consumptieaardappelen. Pootaardappelen worden gebruikt om nieuwe aardappelen te kweken, consumptieaardappelen worden ook wel tafel- en fritesaardappelen genoemd. Dit zijn de aardappelen die bij jou op tafel staan.

Pootaardappelen worden in het voorjaar ingezaaid, na twee tot drie weken komen de stengels boven de grond. Ook onder de grond ontwikkelen stengels. Hieraan groeien de nieuwe knollen. Eén plant kan tot tien of zelfs meer nieuwe knollen (aardappelen) maken. Bij pootaardappelen is het belangrijk dat ze snel en goed kiemen en vooral vrij zijn van ziekten. Anders krijgt de daarop volgende consumptieaardappel hier last van. Ziekten kunnen worden overgebracht door luizen, die virussen met zich meenemen.

Vaak worden aardappelen in richels of heuvels geplant, dit zorgt voor een goed gedraineerde en goed beluchte omgeving voor een sterke gewasgroei. De heuvels verhogen de bodemtemperatuur waardoor snellere kieming en vroege groei mogelijk is.

Na ongeveer vier tot vijf maanden haalt de boer de aardappelen uit de grond met een rooimachine. De aardappelen slaat hij/zij op in de bewaarschuur met klimaatbewaking zodat ze het volgende jaar weer gepoot en vermeerderd worden.

Naar je bord

De pootaardappelen worden in april gepoot om consumptieaardappelen van te telen. Vervolgens worden deze als ze groot genoeg zijn, in september of oktober, gerooid en opgeslagen in de schuur. Dit doen ze omdat aardappelen bij blootstelling aan licht groen kunnen verkleuren en gaan kiemen. Dat zijn die kleine worteltjes die je soms op aardappels ziet als ze te lang liggen. In de schuur blijven ze tot wel een half jaar in uitstekende conditie. Als de verwerker (groothandel, verpakker, supermarkt, groentewinkel of fritesindustrie) de aardappels nodig heeft, worden de aardappelen met de vrachtwagen opgehaald. Hier worden de aardappelen verwerkt tot producten die jij of de horeca kan gebruiken of in diverse manieren verpakt voor de verkoop aan consumenten.

Doe de quiz!

6
Samengesteld op Door Lotte Jacobs

Aardappelen

1 / 3

Hoe heten aardappelen die worden gebruikt om nieuwe aardappelen te kweken?

2 / 3

Waarom worden aardappels vaak in richels of heuvels gepland?

3 / 3

Wanneer worden aardappelen geoogst?

Je score is

De gemiddelde score is 61%

0%