De seizoensgroenten en fruit die in oktober geoogst worden, passen perfect bij de herfst. Op de koudere dagen krijg je spontaan zin in soepen en stoofschotels. Dit is de top 5 van oktober, natuurlijk met hartverwarmende recepten!
Wist je dat pompoen familie is van de komkommer? Ze zijn er in allerlei soorten, maten, kleuren en vormen. Je maakt er de heerlijkste recepten mee en de vrucht is zoet en hartig te bereiden. In het herfstseizoen is het een perfect basis-ingrediënt voor stoofpotten, soep, puree of taart. En natuurlijk kan de pompoen ter decoratie niet ontbreken! Tijdens Halloween steelt hij de show.
Recepttip: Ga aan de slag met de zoete pompoentaart van Jamie Oliver
Spruiten zijn onmisbare wintergroenten in Nederland. Door zijn licht bittere smaak zijn ze niet bij iedereen favoriet. Maar met een goede bereiding is het een heerlijke groente die ook nog eens bomvol vitamine c, magnesium en vezels zit. Spruiten groeien in de oksels van een hoge stengel-struik. Wanneer ze iets groter zijn dan twee centimeter, kan je ze plukken. (Bron: Mijn Keukentuintje)
Recepttip: Maak de spruitjes stamppot van “Uit Paulines Keuken”
Het lijkt wel een klein boompje of een bosje bloemen: broccoli. Deze groene krachtpatser is super populair. Broccoli is zacht van smaak, laag in calorieën, maar vol met vezels en boordevol vitamines. Deze groente zie je vaak bij fanatieke sporters op het menu staan. Maar ook bij de minder fanatieke sporters, want broccoli staat niet voor niets in de top 10 van meest gegeten groenten in Nederland. Of je de groente nou kookt, stoomt, roerbakt of roostert: wij zijn dol op elke variant!
Recepttip: Doe eens een keer wat anders en maak een groente-broccolibrood van Miljuschka
De donkerpaarse en soms bijna zwarte bramen pluk je al vanaf de zomer, maar komen in de herfst pas echt tot zijn recht. Nu zijn ze het aller zoetst en sappigst, en daar houden we van. In Nederland zijn er veel wilde bramen te plukken, maar let op dat je ze goed afspoelt voordat je ze eet. Bramen zijn ideaal als snackje, in muffins of heerlijk door de yoghurt of smoothie.
Recepttip: Zelf bramenjam maken met het recept van Laura’s Bakery
Voor de echte herfstsmaak ben je bij de biet helemaal aan het juiste adres. De aardse, zachte en zoete tonen geven de biet zijn typische karakter. In bieten zit veel betanine kleurstof, wat weer goed gebruikt kan worden om gerechten op een natuurlijke manier te kleuren. Eigenlijk kan je ze zien als echte gezondheidsbommetjes. Ze bevatten foliumzuur, kalium, ijzer en nog veel meer supergezonde stoffen. (Bron: A Healthy Life & Mooie Moestuin)
Recepttip: Snelle en gezonde bietenchips van Albert Heijn
Geniet van de rijke smaken van deze seizoensgroenten en experimenteer met verschillende recepten om de herfst in je keuken te brengen!