December is niet alleen de maand van feestelijkheden en gezelligheid, maar ook een perfecte tijd om te genieten van seizoensgroenten. Aan de grond vriest het steeds vaker – maar dat betekent niet dat er niet meer geoogst wordt. Wij hebben onze top 5 voor je op een rij gezet met bijpassende recepten!
Deze lange wit-groene groente wordt al sinds de Romeinse tijd en in het Oude Egypte gegeten. Voordat je prei kan oogsten, heb je wat geduld nodig: van zaaien tot oogsten kan wel zes maanden duren. Prei is een winterharde plant, na een lichte vorst is de smaak zelfs nog iets zoeter omdat de plant dan meer suiker aanmaakt. De hele prei is eetbaar en kan op allerlei manieren bereid worden. De smaak wordt zelfs zachter en zoeter naarmate je de prei langer verhit.
Recepttip: Smaakvolle preistamppot met kip van Foodies
Koolraap is een voedzame en veelzijdige knol die – onterecht – vaak over het hoofd wordt gezien. Deze groente is familie van de broccoli en de bloemkool, maar heeft toch een andere look. Koolraap heeft een zachte en nootachtige smaak en wordt bij het koken lekker zoet. Deze groente is ideaal voor stamppot en puree of een goed alternatief voor aardappels.
Recepttip: Koolraapquiche van de AH
Ze zijn er in allerlei soorten en maten: uien! De meest voorkomende zijn de gele uien, maar er zijn ook rode en witte soorten. Het kunnen echte tranentrekkers zijn: bij het snijden komt er een gas vrij die je ogen irriteert. In een koele en droge ruimte zijn uien lang houdbaar en daarom ideaal als voorraadgroente. Of je ze nou gebakken, gegrild, gestoofd of rauw eet, uien zijn echte smaakmakers in elk gerecht.
Recepttip: Klassieke uiensoep van Miljuschka
Vroeger werd verteld dat kinderen op het land in een rode kool groeide… Gelukkig weten we nu dat baby’s heel ergens anders groeien en we deze groente alleen hoeven op te eten. De bladeren van de rode kool groeien strak over elkaar heen. Zolang je de kool niet aansnijdt, kan je hem tot wel twee maanden bewaren. Door de mooie kleur van de kool kan je een kleurrijk bordje presenteren.
Recepttip: Verrassende rodekoolwraps van de AH
De kweepeer is een apart stukje fruit – met de juiste bereiding kan je heerlijk genieten van de zoete honingachtige smaak. De vrucht heeft een groen-gele kleur en is van zichzelf ontzettend zuur en hard. Zonder bereiding is de kweepeer eigenlijk niet eetbaar – daarom ga je er eerst mee aan de slag – om er daarna van te genieten. Je kan er heerlijke jam, chutney of gelei van maken: een perfecte zoete aanvulling bij je kaasplankje.
Recepttip: Maak zelf kweeperenchutney van JUMBO
Geniet van de rijke smaken van deze seizoensgroenten en experimenteer met verschillende recepten om de gezelligheid in je keuken te brengen!