Februari is de laatste maand van de winter. De dagen worden langzaam langer en we genieten nog volop van de laatste wintergroentes. Groenten uit het seizoen eten is een smaakvolle én duurzame keuze. Dit is onze top-5 groenten in februari met verrassende en bijpassende recepten.
Een langwerpig gesloten kropje met witgele bladeren kennen we allemaal als witlof. Deze groente komt oorspronkelijk bij onze Belgische zuiderburen vandaan. De blaadjes hebben een lichte, bittere smaak. Wist je dat witlof in het donker geteeld wordt? Zo blijven de bladeren wit en wordt de smaak niet te bitter.
Recepttip: Klassieke witlofschotel met ham en kaas van Allerhande
Rammenas is een knolgewas dat familie is van de radijs en rettich. De knol is rond met een donkere, bijna zwarte, schil maar is van binnen helderwit. De smaak heeft iets pittigs, maar is minder scherp dan de smaak van radijs. Rammenas moet stevig aanvoelen en geen zachte plekken hebben. Je eet de knol rauw, in plakjes of door een salade, maar is ook heerlijk als je het stooft of als ingrediënt in de soep.
Recepttip: Maak culinaire rammenas ‘coquilles’ van Groenteabonnement
Kool is echt een typische Hollandse groenten en zijn er in allerlei verschillende soorten en kleuren. De witte kool heeft een grote ronde of ovale krop met stevige bladeren. Aan de buitenkant zijn de bladeren vaak wat donkerder terwijl de binnenste bladeren witter en lichter van kleur zijn. De bladeren zijn knapperig en hebben een milde zoete smaak. Witte kool bevat veel vitamine-C ,dus deze groente geeft je immuunsysteem een goede boost.
Recepttip: Lekkere witte kool steaks uit de oven van Secretos del Sur
Je herkent de groente meteen aan de frisgroene knapperige stelen: bleekselderij. Deze groente bevat veel antioxidanten, vitamine c en water. Bleekselderij staat daarom bekend als een echte detox-groenten. Bleekselderij is een lekkere snack en combineert goed met hummus, pindakaas of een andere dip. In een smoothie is het een frisse en verrassende toevoeging: perfect voor een goede start als ontbijt of tussendoortje.
Recepttip: Frisse bleekselderijsalade met druiven en feta
Winterpostelein is een plantje met mooie, groene blaadjes en groeit laag aan de grond. In het voorjaar bloeien er kleine, witte bloemetjes aan die ook eetbaar zijn. De winterpostelein heeft zijn naam te danken aan het feit dat het goed tegen de kou kan. Zelfs wanneer de temperaturen diep onder het vriespunt dalen, groeit de winterpostelein gewoon door. De blaadjes zijn goed te gebruiken in een salade of als groente-toevoeging in je smoothie.
Recepttip: Oosterse noedels met postelein en aubergine van Simones Kitchen
Geniet van de rijke smaken van deze seizoensgroenten en experimenteer met verschillende recepten om de gezelligheid in je keuken te brengen!