Januari: de start van een nieuw jaar, maar het is ook de maand met een overvloed aan winterse smaken. We zitten nog volop in de koude dagen dus laat je inspireren door de oogst van dit seizoen met heerlijke bijpassende gerechten.
Deze enorm veelzijdige groente behoort tot de koolfamilie, heeft een langwerpige vorm en is lichtgroen van kleur. Spitskool kun je koken, stomen, roerbakken en zelfs grillen! Maar ook rauw smaakt hij prima, bijvoorbeeld in salades. En voor degene die januari begonnen zijn met gezond(er) eten, is spitskool zeker het proberen waard. Deze groente zit namelijk vol met vitamine C, vitamine K en vezels.
Recepttip: gezonde spitskoolstamppot met hamreepjes van Verse Oogst
Vergeten is deze witte wortel eigenlijk al lang niet meer: de pastinaak. Vroeger was deze groente een belangrijk onderdeel in de winterkeuken en was de pastinaak veel populairder dan de aardappel. Pastinaak smaakt nootachtig en zoet en zit boordevol vezels, vitamines en mineralen. Perfect om je weerstand in de winter een boost mee te geven. Door de subtiele smaak is pastinaak ideaal voor hartige en zoete gerechten.
Recepttip: verrassende pastinaakfrietjes van Boodschappen
Zuurkool is niets anders dan in dunne reepjes gesneden witte kool. Door deze reepjes te laten inwerken met melkzuurbacteriën krijgt de kool een zure smaak. Tijdens de fermentatie ontstaan er probiotische bacteriën. Daar zijn je darmen dol op, dus zuurkool draagt bij aan een gezonde darmflora wat je immuunsysteem weer versterkt. Het is dus lekker en heel gezond; een win-winsituatie.
Recepttip: Ga voor ouderwetse zuurkoolstamppot van Lekker Tafelen
Knobbelig, beige en een echte smaakmaker: knolselderij. De knol heeft een zachte en aardse smaak en kan op allerlei manieren bereid worden. Knolselderij geeft een volle smaak aan soep, is een goed alternatief voor aardappel, maar is ook heerlijk geraspt door een salade of door een stamppot. Bewaar de knolselderij koel en donker, dan blijft hij weken goed!
Recepttip: maak een hele geroosterde knolselderij uit de oven van Miljuschka
De grote grove wortel is echt een wintergroente. Het voordeel van de winterpeen is dat hij, in vergelijking met de gewone wortel, veel langer houdbaar is. Op een koele plek is hij een paar weken houdbaar! De koelkast is minder favoriet, dan blijft hij ongeveer 7 dagen goed. In Nederland zijn we dol op de zoete wortelsmaak. Er zit vooral veel bètacaroteen in, dit is goed voor je gezichtsvermogen en voor de weerstand. Dus kook, stoof, bak of eet hem gewoon rauw. Met de winterpeen kan je alle kanten op!
Recepttip: duik de keuken in voor plaattaart met winterpeen uit de oven van AH
Geniet van de rijke smaken van deze seizoensgroenten en experimenteer met verschillende recepten om de gezelligheid in je keuken te brengen!