Het is alweer maart. Het moment van de eerste lentekriebels, de bloemen die beginnen met bloeien en je ziet de eerste bladeren op de bomen. Én het is de maand met zeer lekkere en (soms nog) onbekende groenten. Hiervan is een top 5 groenten gemaakt met natuurlijk weer heerlijke recepten.
De meiraap is een wat onbekende groente. Het is paars-roze knol, die bolvormig en net zo groot als een biet is. Meiraap heeft een fris, scherpe, lichtpittige smaak en groeit onder de grond. Het is daarnaast een erg gezonde groente, want het is rijk aan vitamine C. Ook bevat het veel calcium, mangaan en vitamine K. Alleen al 100 gram van een meiraap bevat 350% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine K. Vitamine K is goed voor mensen met bepaalde hersenziektes, zoals alzheimer. Het blad van de groente is zelfs nog een stuk gezonder en er zit ook vitamine A in. Nog een voordeel van een meiraap is dat je de groente voor 3 tot 5 maanden kan bewaren in een koelkast (0-4 graden). De meiraap bereid je op 3 verschillende manieren: roosteren, koken en stoven.
Recepttip: Noedels met meiraap in curry-kokossaus van Hello Fresh
Rabarber is een erg gezonde groente, met weinig calorieën en rijk aan vitamines. De groente heeft een groene, groenrode of rode stengel. De kleur van de stengel zegt veel over de smaak: hoe roder de stengel, hoe zoeter de smaak. Rabarber is in de geschiedenis lange tijd als geneesmiddel gebruikt. De groente heeft namelijk een bloed reinigende en laxerende werking heeft. Het eten van stelen werd pas rond de 17e eeuw gedaan. Rabarber bevat daarnaast veel vezels, calcium en vitamine K. De smaak van de Rabarber is iets zurig, maar vrij uniek. Het wordt vaak gebruikt voor een zoet nagerecht of een compote.
Recepttip: Maak zelf rabarbercompote van Allerhande
Het eetbare gedeelte van de radijsplant groeit met een klein bolletje onder de grond. Het blad van de jonge radijsjes is ook eetbaar, maar is wat minder lang houdbaar. De radijs groeit het best in een koude grond. Hierdoor ontstaat de frisse en pittige smaak. Wanneer een radijs in te warme grond groeit, wordt de smaak bitter. De roodkleurige radijs zien we het meest voorbij komen. Maar de radijs is in allerlei kleuren en vormen te vinden. Er zijn rode, paarse, witte, gele, ronde en langwerpige radijsjes. Bewaar de radijsjes niet te lang en haal het loof er af, op deze manier blijven ze knapperig.
Recepttip: Duik de keuken in voor tzatziki van radijs van Allerhande
‘Spinazie, daar word je sterk van!’ is een uitspraak die iedereen weleens heeft gehoord. Een wetenschapper heeft tijdens een onderzoek naar ijzer in spinazie, de komma verkeerd genoteerd. Hierdoor leek het alsof er veel meer ijzer in zat. Afhankelijk van de periode van het jaar heeft de spinazie kleine of grotere bladeren. Wanneer het blad wat groter is, worden ze wat stugger. Ze zijn dan vooral goed te gebruiken in warme gerechten. De zachte smaak van spinazie kan in allerlei gerechten verwerkt worden. In pasta’s, wraps, salade of natuurlijk een lekkere spinazietaart!
Recepttip: Hartige spinazietaart met feta van Uit Paulines Keuken
Deze groente is makkelijk te snijden en te eten. Daar komt dan ook de naam ‘snijbiet’ vandaan. Snijbiet bestaat uit donkergroene bladeren met een stengel, waarvan de kleuren rood, wit en geel kunnen zijn. Deze groente is een bladgewas, oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied waar het al duizenden jaren een belangrijke voedselbron is. Het groeit het beste, half in de schaduw of in de zon. Naast dat ook de snijbiet vol zit met vitamines, mineralen en vezels, is het ook een krachtig antioxidant. De smaak van rode biet herken je nog in het blad, voor de rest lijkt de smaak erg op die van spinazie.
Recepttip: Verrasende snijbiet stamp-pot met sticky kip van EkoMenu
Geniet van de rijke smaken van deze seizoensgroenten en experimenteer met verschillende recepten om de gezelligheid in je keuken te brengen!