Voor op tafel

5 x seizoensgroenten in november

In november gaan we langzaam richting de winter: de dagen worden korter en de kou zit wat meer in de lucht. Dat nodigt uit tot gezelligheid binnen met warme gerechten en knusse avonden. De groententoppers van de maand november sluiten daar naadloos op aan. Dit is de top 5 groenten van november.

Aardpeer

Dit wat onbekende knolletje wordt in de herfst en winter geoogst. Aardperen hebben een bruine schil en een nootachtige smaak. Je kunt de smaak vergelijken met artisjok. Ze zitten vol met vezels en zijn ontzettend goed voor je darmen; daar worden we dan weer erg blij van! Je eet ze rauw, dan zijn ze heerlijke knapperig met een frisse bite. Als je ze kookt, worden ze lekker romig.

Recepttip: Aardpeersoep van de Albert Heijn


Boerenkool

Superfood boerenkool is razend populair. De bladgroente is stevig en winterhard en wordt meestal na de eerste vorst geoogst. Door de kou wordt het zetmeel in de bladeren omgezet in suikers: dat maakt de smaak zoeter. Je eet boerenkool rauw in een salade of door een smoothie of je eet het traditioneel in stamppot.

Recepttip: Boerenkoolrisotto van ‘Uit Paulines Keuken’


Bloemkool

Het grote witte “bloemhoofd”, beter bekend als bloemkool, is wereldwijd een populaire groente. De meeste mensen kennen de witte variant, maar er bestaan ook paarse, groene en oranje varianten. Bloemkool is mild en lichtzoet van smaak, daarom is het een echte alleskunner in allerlei gerechten. Je kan de kool op allerlei manieren bereiden: koken, stomen, bakken, pureren of roosteren. Wil je de bloemkool mooi wit houden tijdens het koken? Voeg een scheutje melk of citroensap aan het kookwater toe.

Recepttip: Sticky bloemkoolbites van 24 Kitchen


Andijvie

Als je aan stamppot denkt, dan denk je al snel aan andijvie. Deze populaire bladgroente groeit in een grote krop met gekrulde, groene bladeren. Andijvie heeft een frisse smaak met een klein bittertje. Dat komt omdat het familie is van de witlof. Met de klassieke rauwe andijviestamppot zet je echt een herfstwaardig gerecht op tafel.

Recepttip: Stamppotrecept van Keuken Liefde


Schorseneer

Schorseneer is in de categorie “vergeten groenten” terecht gekomen, maar je kunt met deze groente alle kanten op! Bij het verwijderen van de schil komt het sap van de groente vrij. Dat plakt best een beetje en is daarom een minder leuk schoonmaakklusje. Het harde schoonmaakwerk wordt beloond door de heerlijke smaak, die wat weg heeft van asperges of artisjok. Je kan er heerlijke groentechips van maken.

Recepttip: Maak groentechips met het recept van Puur Tafelen


Geniet van de rijke smaken van deze seizoensgroenten en experimenteer met verschillende recepten om de herfst in je keuken te brengen!

Verras me met nog meer

inspiratie!

Voor de familie

23 x kerstbomen bij de boer

Lees verder
Voor op tafel

WINACTIE: BrabanDISH Feestelijke Foodbox

Lees verder
Voor de familie

Boeren en tuinders pakken uit wintereditie 2024

Lees verder