Voor op tafel

5 x vergeten groenten

De laatste appels zijn (bijna) geplukt en we moeten nog een paar maanden wachten voordat er weer fruit van Nederlandse bodem wordt geoogst. Op het land groeien verschillende groenten – in alle soorten en maten  -die in Nederland ‘vergeten’ worden, maar in andere landen nog volop worden gegeten.

Er zijn steeds meer restaurants die gerechten op de kaart zetten waar deze vergeten groenten in verwerkt zijn. Wij stellen de vijf populairste groenten aan je voor!

  1. Pastinaak
    Pastinaak is een witgele, zoetige wortel. Net als de winterwortel kun je de pastinaak rauw eten, maar ook koken, stoven of roerbakken. TIP: In een stamppotje of als gefrituurde ‘groente-chips’ is de pastinaak op zijn best!
  2. Winterpostelein
    Winterpostelein heeft korte stelen en knapperige, sappige blaadjes die een krachtige en friszure smaak hebben. De groente is zeer geschikt om te koken, smoren of rauw te verwerken. TIP: In een salade met geroosterde groenten of in een knolselderij en aardappelsoep komt de winterpostelein tot zijn recht.
  3. Oerbiet
    De rode oerbiet is een ‘lange biet’ die zeer zoet en smakelijk smaakt. Een bijzondere groente omdat uit deze biet de suikerbiet, rode biet en de bosbiet zijn ontstaan. TIP: Het roosteren van deze bietjes in de oven is een echte aanrader!
  4. Snijbiet
    Dit is een bladgewas. De stengels lijken een beetje op de biet zelf, maar de smaak is vergelijkbaar met een zachte spinaziesoort. TIP: Snijbiet past prima in de oosterse keuken!
  5. Schorseneer
    Ooit gehoord over ‘keukenmeidenverdriet’ of ‘huisvrouwenleed’? Met deze termen werd vroeger verwezen naar het kleverige sap dat vrijkomt en bruine vlekken op je handen achterlaat. Schorseneren worden vaak gekookt en smaken een beetje als asperges. TIP: Herman den Blijker kookt met schorseneer.

We gaan de komende maand koken met, praten over en onderzoeken of de vergeten groenten inderdaad niet vergeten mag worden. To be continued….

PS Ga in de tussentijd naar een boerderijwinkel in de buurt en experimenteer met vergeten groenten van Nederlandse bodem. We horen graag wat jij van bovenstaande vergeten groenten vindt!

verras me met nog meer

Inspiratie

Ontmoet de boer(in)

Een explosie aan kleur in de pluktuin van boerin Lenneke (Lovely Living)

Lees verder
Ontmoet de boer(in)

Stap in de wereld van kersen bij Hubert en Janny

Lees verder
Voor op tafel

Vier de herfst met pompoensoep!

Lees verder