Er zijn steeds meer restaurants die gerechten op de kaart zetten waar deze vergeten groenten in verwerkt zijn. Wij stellen de vijf populairste groenten aan je voor!
- Pastinaak
Pastinaak is een witgele, zoetige wortel. Net als de winterwortel kun je de pastinaak rauw eten, maar ook koken, stoven of roerbakken. TIP: In een stamppotje of als gefrituurde ‘groente-chips’ is de pastinaak op zijn best!
- Winterpostelein
Winterpostelein heeft korte stelen en knapperige, sappige blaadjes die een krachtige en friszure smaak hebben. De groente is zeer geschikt om te koken, smoren of rauw te verwerken. TIP: In een salade met geroosterde groenten of in een knolselderij en aardappelsoep komt de winterpostelein tot zijn recht.
- Oerbiet
De rode oerbiet is een ‘lange biet’ die zeer zoet en smakelijk smaakt. Een bijzondere groente omdat uit deze biet de suikerbiet, rode biet en de bosbiet zijn ontstaan. TIP: Het roosteren van deze bietjes in de oven is een echte aanrader!
- Snijbiet
Dit is een bladgewas. De stengels lijken een beetje op de biet zelf, maar de smaak is vergelijkbaar met een zachte spinaziesoort. TIP: Snijbiet past prima in de oosterse keuken!
- Schorseneer
Ooit gehoord over ‘keukenmeidenverdriet’ of ‘huisvrouwenleed’? Met deze termen werd vroeger verwezen naar het kleverige sap dat vrijkomt en bruine vlekken op je handen achterlaat. Schorseneren worden vaak gekookt en smaken een beetje als asperges. TIP: Herman den Blijker kookt met schorseneer.
We gaan de komende maand koken met, praten over en onderzoeken of de vergeten groenten inderdaad niet vergeten mag worden. To be continued….
PS Ga in de tussentijd naar een boerderijwinkel in de buurt en experimenteer met vergeten groenten van Nederlandse bodem. We horen graag wat jij van bovenstaande vergeten groenten vindt!