Voor op tafel

Bak de perfecte pannenkoek!

Wie houdt er niet van pannenkoeken? Bijna iedereen is er dol op! Als lekkere snack, bij een feestelijke verjaardagsontbijt of gewoon als avondeten. Een pannenkoek met een lekkere topping is een feestje om te eten. Dichterbij de Boerderij heeft een aantal tips om je pannenkoeken nóg lekkerder te maken!

Pannenkoeken bakken als een pro

Snel en eenvoudig een pannenkoekenbeslag maken? Er zijn online erg veel recepten te vinden. Wij hanteren dit basisrecept:

Ingrediënten

  • 250 g bloem (of pannenkoekmeel)
  • 2 eieren
  • 500 ml melk
  • boter voor het bakken

Tools

  • Mixer
  • Koekenpan

Bereidingswijze

Stap 1 – Meng de bloem en een snufje zout. Voor een extra glad mengsel zeef je de bloem en het snufje zout boven een grote kom.

Stap 2 – Voeg de eieren toe. Pas op voor eierschaal in je beslag: deze stukjes kun je er gemakkelijk uitvissen met een groter stuk eierschaal.

Stap 3 – Mix it up! Giet de melk erbij en klop het beslag met een mixer tot een glad mengsel zonder klontjes.Het pannenkoekenbeslag moet vloeibaar zijn, misschien moet je een extra scheutje melk toevoegen.

Stap 4 – Bakken maar. Neem een koekenpan met een anti-aanbaklaag en laat die goed heet worden op het vuur. Smelt een klontje boter in de pan.

Stap 5 – Als de boter gesmolten is, kun je één soeplepel beslag toevoegen. Draai de pan snel rond tot de bodem bedekt is met beslag. Bak op niet al te hoog vuur tot de bovenkant van de pannenkoek droog is en de onderkant lichtbruin. Flip de pannenkoek om met een spatel (of in de lucht) en bak de andere kant. Bak zo verder tot al het beslag op is.

Extra tips

De perfecte pannenkoek is helemaal niet moeilijk om te maken. Elk kinderfeestje, familiediner of doordeweekse lunch wordt véél feestelijker als je een pannenkoekje bakt. We hebben nog een paar extra tips:

  • Wil je een mooie gladde pannenkoek? Laat het beslag dan een tijdje rusten in de koelkast.
  • Wil je extra luchtige pannenkoeken maken? Vervang dan een scheutje melk door een klein beetje mineraalwater met koolzuur.
  • De eerste pannenkoek mislukt vaak, geef niet op!
  • Zodra het beslag niet meer vloeibaar is en de randjes bruin worden, is het tijd om de pannenkoek om te draaien.
  • Is de pan te warm tijdens het bakken? Haal ‘m dan even van het vuur om af te koelen.
  • De gebakken pannenkoeken hou je warm door er een omgekeerd soepbord over te zetten.
  • Na het smulfestijn nog pannenkoeken over? Geen probleem, je kan ze tot 2 dagen bewaren in de koelkast. Opwarmen doe je in de magnetron of in een pan.

Tips voor toppings

Hoe eet jij jouw pannenkoek het liefst? Puur natuur of met een lekkere topping. Suiker, spek, appel en siroop zijn de echte klassiekers, maar wij kunnen de volgende topics ook aanraden:

  • Appeltjes en rozijnen, waarbij je de appel eventueel wat karamelliseert. Verwarm hiervoor wat boter in een pan. Doe hierin stukjes appel en strooi er een eetlepel kristal- of bruine suiker over. Laat 10 minuutjes zacht sudderen en roer af en toe om.
  • Chocoladesaus en een bolletje ijs
  • Fruit zoals aardbeien, frambozen, rode besjes of blauwe bessen (haal deze in de boerderijwinkel in de maanden juni, juli of augustus).

Geen zoetekauw?

Hartige pannenkoeken worden op net dezelfde wijze bereid als de traditionele pannenkoek, maar dan zonder zoete topping. Denk bijvoorbeeld eens aan ham, spek, paprika, kaas of andere vleeswaren.

Smakelijk!

verras me met nog meer

Inspiratie

Boer en maatschappij

Boer-burgerplatform Dichterbij de Boerderij is vernieuwd

Lees verder
Ontmoet de boer(in)

Een explosie aan kleur in de pluktuin van boerin Lenneke (Lovely Living)

Lees verder
Ontmoet de boer(in)

Stap in de wereld van kersen bij Hubert en Janny

Lees verder