Ontmoet de boer(in)

Bart van den Broek (Bioboerderij ’t Schop): “Wij verkopen beleving in plaats van producten”

Wat zijn er bijzondere boerenbedrijven in de regio: één daarvan is Bioboerderij ’t Schop in Hilvarenbeek. Bart van den Broek is sinds 2 jaar trotste mede-eigenaar van het bedrijf dat hij samen met zijn ouders runt. Hoe runnen zij gezamenlijk dit familiebedrijf?

Familiebedrijf
’t Schop is een echt familiebedrijf. Een eeuw geleden werd de boerderij door overgrootvader gebouwd. In die tijd was het een klassiek gemend bedrijf. Hij had een paar melkkoeien, varkens, kippen een werkpaard, maar ook bieten, aardappelen graan. De ouders van Bart namen het bedrijf in de jaren 80 over. “Mijn vader koos er ruim 30 jaar geleden voor om starten met biologisch boeren. Hij was in die tijd, op dit gebied, een echte pionier. Met z’n drieën hebben we een mooie taakverdeling: mijn vader verzorgt de koeien, mijn moeder verkoopt onze producten in de boerderijwinkel en ik doe de algemene organisatie en ben de gastheer voor alle groepen.”

Van grond tot mond
De stallen, de keuken voor kook-workshops, de boerderijwinkel, de moestuin en de ontvangstruimte in een voormalige koeienstal maken deze plek de perfecte omgeving om het ‘van grond-tot mond’—verhaal te vertellen. “Aan jong en oud vertellen wij over voedsel en op een laagdrempelige manier willen wij aan bezoekers laten zien en beleven waar voedsel vandaan komt.”

Blotevoetenpad
Bart van den Broek is een echte ondernemer. “Als bedrijf moet je in ontwikkeling blijven. Een van de ontwikkelingen is het blotevoetenpad waarmee we komend voorjaar starten. Bezoekers lopen een korte wandelroute over verschillende ondergrond: van zacht gras, tot grote keien en van houtsnippers tot dikke takken. We hebben er een belevingsroute van gemaakt met historische en culinaire informatie. We hebben heel veel bezoekers: van scholen tot bedrijven. Op een leuke en laagdrempelige manier willen we deze verschillende groepen over de bodem, het klimaat en ons bedrijf vertellen met als perfecte beleving: het lopen over de boerderijpaden met blote voeten. Een ideale teambuildingsactiviteit!”

Online bestellen
Maar er zijn meer ontwikkelingen bij ’t Schop. “We willen zoveel mogelijk in eigen beheer doen en we willen onze bezoekers na een bezoek terugzien. Het is natuurlijk super als we onze producten verkopen in de boerderijwinkel, maar we beseffen ons goed dat niet alle bezoekers op een later moment terugkomen om bij ons te shoppen. Daarom willen in de toekomst onze producten ook online kunnen aanbieden, zodat het voor de klanten makkelijker is om onze producten te kopen.”

Voor meer informatie over alle bedrijfsactiviteiten van de familie van den broek, neem een kijkje op www.hetschop.nl

Verras me met nog meer

inspiratie!

Voor op tafel
Geroosterde aubergines

De 5 seizoensgroenten van juli

Lees verder
Voor de familie
Cfoto Kavelaars kersen

10 x Kersen rechtstreeks van de teler

Lees verder
Voor de familie
Zoet in de zomer: Clafoutis met kersen

Zoet in de zomer: Clafoutis met kersen

Lees verder