Zzzzzzzzzzz. Zo klinkt iemand die rustig slaapt met daartussen wat pauzes.
Op ons vaste planten veld zou je dit ook verwachten. De planten zijn zich aan het voorbereiden op hun winterslaap. Door lagere temperaturen en afnemend daglicht weten de planten dat het jaargetijde verandert.
Hoe anders is het nu bij ons op de kwekerij. Doordat de planten nu in de ruststand gaan, kunnen wij ze verwerken zonder dat ze daar groeistoringen van ondervinden. Wij kunnen de planten nu rooien, sorteren en verpakken om af te leveren. Bij ons zijn de maanden november tot en met maart de oogstmaanden. Extra handjes inhuren, wat meer uren maken dan de normale 40 uur om alles op tijd voor de klanten klaar te krijgen hoort er nu bij.
Op ons land verandert de ene na het andere soort van bladkleur. In de zomer zijn ze nog mooi frisgroen met diverse vormen van bladeren. Nu worden de geraniums aan de randen wat roder en daarna verkleurt het gehele blad naar bruinrood. Heel gewoon, zou je zeggen, maar toch fascinerend. Een plant heeft geen kapper nodig om er ineens heel anders uit te zien en dat ook nog elk jaar. Er zijn Molinia’s (pijpenstrootje grassen) die van groen naar geel verkleuren en een schitterend contrast in de tuin geven
Vaste planten die winterhard zijn zetten een deel van hun suikers om in zetmeel waardoor ze veel lagere temperaturen tot wel -20C kunnen doorstaan. Bedekking door een laagje sneeuw helpt hen daarbij wel. De sneeuw is wat dat betreft een geweldige isolatie.
Er zijn ook nogal wat vaste planten die een uitstekend onderduikadres hebben. Ze stoten hun bovengrondse delen af en leggen net onder de grond weer nieuwe ogen aan. Voorbeelden hiervan zijn Astilbe (pluimspirea), Dicentra (Gebroken hartje) en Paeonia (pioenroos). Zodra de grondtemperatuur weer boven de 8 graden komt en de daglengte weer boven de 9 uur toeneemt komen ze boven de grond. Dus in maart/april zie je ze weer opduiken.
Er zijn natuurlijk ook diehards tussen de vaste planten. De kerstroos (Helleboris) trekt zich niet veel van kou en donkere dagen aan. Deze kerstroos geeft zelfs bloemen in december tot en met februari. Is wel afhankelijk van de verschillende variëteiten (broertjes en zusjes in de plantenwereld). Er zijn de laatste jaren veel nieuwe rassen bijgekomen. Op de tuincentra kun je ze nog steeds vinden.
Wist je dat er tussen de vaste planten ook zonnehaters zitten? Die houden geen winterslaap maar een zomerslaap. Deze papaver (klaproos) ontdoet zich in juni na de bloei van zijn blad en komt in september weer met nieuwe bladeren. Hij wacht wel tot mei in het volgende jaar om zijn overbekende bloemen tentoon te spreiden.
Er zijn nogal wat mensen die deze periode van half november tot eind februari ook wel een winterslaap zouden willen doen. Ze houden niet van lagere temperaturen en weinig zon. Ik moet er niet aan denken als je dan een snurker naast je hebt liggen. Dan worden 4 maanden pas echt lang.
Dus kies je momenten ga naar buiten als het weer het toelaat en geniet van de mooie kleuren en aparte vormen van planten en bomen in je tuin. Als je goed kijkt zie je het ook en het geeft een rustgevend gevoel.
Een zestal agrarische ondernemers uit Erp, Keldonk en Boerdonk hebben het idee opgepakt om een maandelijkse column te schrijven in de Erpse Krant die wekelijks verschijnt met als titel “Boerengeluk”
Ditmaal Theo Vilier met ‘Zzzzzzzzzzzzz”.