Voor op tafel
Geroosterde aubergines

De 5 seizoensgroenten van juli

Met de start van de zomervakantie is er ook weer ruimte en tijd om de keuken in te duiken en nieuwe recepten uit te proberen! De schappen van de streekwinkels zijn weer gevuld met heerlijke, verse groenten van eigen bodem. In dit artikel krijg je van ons tips voor smaakvolle toppers uit juli: artisjok, aubergine, bleekselderij, champignons en doperwten.

Artisjok

Misschien voor velen een bijzondere groente. Over het algemeen vind je het lekker of juist niet. Hoe dan ook, wij zijn fan! De artisjok is meer dan alleen een mooie bloemknop. De malse bladeren en het hart zijn een echte delicatesse met een nootachtige smaak. Artisjokken zitten vol met antioxidanten, vezels en vitamine K, die goed zijn voor je hart en bloedvaten!

Recepttip: Conchiglioni met artisjok-citroenpesto


Aubergine

De aubergine is een veelzijdige groente die in allerlei gerechten kan worden gebruikt. Grillen, bakken, vullen of verwerk de aubergine in een heerlijke saus. Aubergines zijn rijk aan kalium, vitamine C en vezels. Deze wordt vaak gebruikt in recepten van de mediterrane landen.

Recepttips: Geroosterde aubergines (van Ottolenghi’s) of Baba Ganoush (romige aubergine dip voor bij de borrel)


Bleekselderij

Ook ééntje waar je van moet houden: de bleekselderij. Bleekselderij is niet alleen een knapperige toevoeging aan salades, maar ook een smaakmaker in soepen en stoofpotten. Ze zitten ook vaak verwerkt in (Hollandse) soepgroenten, maar tegenwoordig verschijnen ze ook vaak als groentestick op de borrelplank (met dip!). Bleekselderij bevat weinig calorieën en is rijk aan vitamine K, vitamine C en kalium.

Recepttip: Bleekselderijsoep met prei


Champignons

Champignons zijn niet alleen lekker, maar ook erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en zijn een bron van vitamine D, selenium en B-vitamines. Over het algemeen zijn champignons het hele jaar rond te koop, maar wie denkt dat de champignon een herfstgroente is heeft het mis. Heb je ze al eens geprobeerd op de BBQ? Heerlijk! Ze passen natuurlijk ook perfect in  soepen, salades, pasta’s en risotto’s.

Recepttip: BBQ Champignon spiesjes


Doperwten

Doperwten ben je waarschijnlijk gewend om in de vriezer te kopen in de supermarkt. En daar is niks mis mee! Maar in deze tijd van het jaar kun je ze ook vers verkrijgen. De peulen bevatten erwten die je eruit kan drukken. Zorg er wel voor dat de erwtjes altijd schoongemaakt worden voordat je ze kookt! Ook niet geheel onbelangrijk: ze bevatten plantaardige eiwitten, vezels, vitamine C en vitamine K.

Recepttip: Salade met doperwten, cherrytomaatjes en munt


Dus, duik de keuken in en trakteer jezelf (plus partner, gezin of familie en vrienden) op deze heerlijke en gezonde gerechten met de seizoensgroenten van juli. Eet smakelijk!

Verras me met nog meer

inspiratie!

Voor op tafel
Geroosterde aubergines

De 5 seizoensgroenten van juli

Lees verder
Voor de familie
Cfoto Kavelaars kersen

10 x Kersen rechtstreeks van de teler

Lees verder
Voor de familie
Zoet in de zomer: Clafoutis met kersen

Zoet in de zomer: Clafoutis met kersen

Lees verder