Ontmoet de boer(in)

De Letter Asperges & Zo: Beleving van A tot Z

Met een vliegende start begon het aspergeseizoen begin maart bij familiebedrijf “De Letter Asperges” in Koewacht. De asperges waren extreem vroeg dit jaar, maar daar weten Tom, Moniek en hun drie zonen gelukkig wel raad mee. Als enige aspergeteler in Zeeland is de teelt van het witte goud hun corebusiness en bieden zij een complete aspergebeleving.

Van varkens houden naar asperges kweken
Het bedrijf, destijds in handen van Tom’s ouders, begon als een gemengd bedrijf met varkens en akkerbouw. In 2001 maakten Tom en Moniek samen de keuze om zich volledig te gaan richten op het kweken van asperges. Met behulp van Tom’s ouders begon dit met een halve hectare en de verkoop van asperges aan particuliere klanten vanuit een klein winkeltje op het erf. Het steken, sorteren, schillen en verkopen van ongeveer 60 kilo asperges per dag deden ze allemaal zelf. Toen het bedrijf begon te groeien, werden in 2016 de overgebleven varkensstallen gesloopt. Zo werd er plaats gemaakt voor een boerderijwinkel met binnen en-buiten terras, speeltuin en excursielocatie. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een bloeiende onderneming met 15 hectare asperges, waar in het hoogseizoen met behulp van seizoensmedewerkers tot wel 1000 kilo asperges per dag worden gestoken.

Gestoken asperges

Rechtstreeks van het land op je bord
Als enige aspergeteler in de wijde omtrek hebben Tom en Moniek in principe alle vrijheid, maar het zorgt er ook voor dat ze scherp blijven qua prijs en concept. Zo kiezen zij er bewust voor om hun product rechtstreeks zelf vanaf het land te verkopen en niet te werken met een groothandel of opkoper. Op deze manier profiteren de klanten van de hoeveelheid asperges die per week worden gestoken en worden deze voor een eerlijke prijs aangeboden. De verkoop is vooral gericht op bezoekers van de boerderijwinkel, de samenwerking met een aantal (lokale) supermarkten en rechtstreekse levering aan ongeveer 80 Nederlandse en Belgische restaurants uit de buurt.

Samenwerken is de sleutel
De teelt van asperges op Zeeuwse grond is een uitdaging op zich, aangezien de meeste percelen uit kleigrond bestaan en er juist zandgrond nodig is. Door percelen met boeren uit de buurt uit te ruilen voor wederzijds gebruik, wordt dit probleem opgelost. Samenwerking is sowieso een sleutelwoord voor Tom en Moniek; naast alle benodigdheden voor een aspergemaaltijd vindt je producten van diverse lokale aanbieders in de boerderijwinkel, zoals verse thee en vers gerookte forel. Deze aanbieders hebben op hun beurt de producten van de Letter in hun boerderijautomaat staan, bijvoorbeeld de verse aspergesoep van het geheime familierecept.

Een aspergebeleving van A tot Z
Of je nu op zoek bent naar alle ingrediënten voor het witte goud op Belgische wijze (Tom zijn favoriet), zin hebt in een koud glas van het eigen “De Letter aspergebier” op het zonnige terras terwijl de kids in de speeltuin spelen of juist op zoek bent naar een leuke plek voor een kinderfeestje of excursie met afsluitend aspergebuffet. De Letter Asperges biedt jou een aspergebeleving van A tot Z. In het hoogseizoen elke dag geopend van 09:00 tot 18:00, kijk voor meer informatie op Home – De Letter Asperges & Zo (aspergesenzo.nl)

Verras me met nog meer

inspiratie!

Voor de familie
Zorgboeren Open Dag 1 juni 2024

Kom langs op de Open Dag van Zorgboerderijen!

Lees verder
Voor de familie
Campina Open Boerderijdagen

8 x Campina Open Boerderijdag bij jou in de buurt

Lees verder
Ontmoet de boer(in)

De Letter Asperges & Zo: Beleving van A tot Z

Lees verder