Juni is de maand waarop volop verse groenten worden geoogst. Met de zomer in aantocht zijn de eerste zomergroenten volop beschikbaar. Deze groenten zijn perfect om lichte, verfrissende maaltijden mee te bereiden. Benieuwd naar de vijf populaire seizoensgroenten van juni? Lees dan snel verder!
Courgette is een veelzijdige zomergroente die mild van smaak is en gemakkelijk in verschillende gerechten te verwerken. Het is rijk aan vitamine C, vitamine B6 en kalium. Probeer een courgette-frittata te maken: snijd de courgette in dunne plakjes en bak ze samen met ui en knoflook in een pan. Voeg geklopte eieren en wat kaas toe, en laat het geheel stollen. Perfect voor een zomerse brunch! Ook courgette grillen (in een grillpan of op de BBQ) is een succes. Een lekker gerecht hiervoor vind je op AH: Salade van gegrilde courgette recept – Allerhande | Albert Heijn (ah.nl)
Tomaten zijn in juni op hun zoetst en sappigst. Ze zitten boordevol lycopeen, een krachtige antioxidant, evenals vitamine C en kalium. Maak een frisse tomatensalade (als bijgerecht bijvoorbeeld) met rijpe tomaten, mozzarella, verse basilicum, olijfolie en een snufje zout. Deze klassieke Italiaanse combinatie is simpel en vegetarisch, maar enorm lekker! Wil je er een variant van maken met vleeswaren? Voeg dan wat Parmaham toe: Salade caprese met een Culy twist – Culy.nl
Venkel heeft een anijsachtige smaak en is heerlijk knapperig. Het is rijk aan vitamine C, vezels en kalium. Ook is ‘ie heel veelzijdig. Zaadjes kunnen worden geroosterd of in thee worden gebruikt (venkelthee!) en de knol zelf kan rauw worden gegeten of bijvoorbeeld geroosterd. Probeer eens venkelsalade: snijd de venkel dun en meng met sinaasappelpartjes, rucola en een lichte dressing van olijfolie en citroensap.
Sperziebonen zijn knapperig en vol van smaak. Ze zijn rijk aan vezels, vitamine C en vitamine K. De eerste oogst van de boontjes is in juni. Zin in iets Oosters op je bord? Probeer dan eens de sajoer boontjes! Kook de boontjes en laat ze lekker pruttelen in een kruidige boemboe. Die kun je kant-en-klaar kopen óf natuurlijk zelf maken: Zelfgemaakte boontjes sajoer – Leuke Recepten
Spitskool is een lichte, milde koolsoort die ideaal is voor (zomerse) salades en gerechten. Het zit vol met vitamine C en vezels. Maar spitskool leent zich ook uitstekend voor een smaakvol BBQ-gerecht. Wat dacht je van een kwart gegrilde spitskool? Wij zijn fan! Kijk op: Gegrilde spitskool met ansjovisboter | Lekker van bij ons