Ontmoet de boer(in)

Duinboer Sander maakt heerlijke Brabants Duingoed-kaas

Als je boerenbedrijf aan de rand van het prachtige natuurgebied de Loonse en Drunense duinen ligt, moet je op een andere manier kunnen ondernemen. Boer Sander Vermeer runt samen met zijn ouders een melkveebedrijf. Sander is samen met twaalf duinboeren een zuivelcoöperatie gestart, ze bundelen hun krachten en maken samen heerlijke Brabants Duingoed Kaas. “Hier werken we samen met de natuur.”

Het boerenleven is Sander met de paplepel ingegoten. Zijn opa bouwde de boerderij niet ver van de Loonse en Drunense Duinen in Biezenmortel. Vroeger was het een gemengd bedrijf met koeien, kippen en varkens. Sander: “Mijn interesse en passie ligt bij melkvee. Ik ben graag buiten en ik ben veel met onze grond en land bezig voor het winnen van kwalitatief goed voer. Samen met mijn ouders runnen we ons melkveebedrijf met 95 melkkoeien en 46 hectare grond.”

“Als duinboer is het net wat anders ondernemen: we zaaien bloemstroken rondom akkerlanden voor de biodiversiteit en de koeien krijgen voornamelijk voer van eigen land. Dit jaar werken we samen met Brabants Landschap om het leefgebied van de boomkikker uit te breiden en te verbeteren. Als duinboer werk je dus écht samen met de natuur en de omgeving. Dat vind ik interessant en een meerwaarde voor ons bedrijf.”

Brabants Duingoed Kaas
Een aantal jaren geleden staken verschillende melkveehouders in het duingebied de koppen bij elkaar. Sander: “Samen doen we mooie dingen voor het gebied. Hoe tof zou het zijn om gezamenlijk een streekproduct te maken? Zo is het idee van Brabantse Duingoed Kaas ontstaan. Iedere boer legt een deel van zijn melk in om samen heerlijke kaas van te maken. Onze eerste kaas was een jong belegen kaas, daarna hebben we er een belegen kaas aan toegevoegd. Zo hebben we stap voor stap ons assortiment uitgebreid.”

Prijswinnende kazen
“Het assortiment van groene goudse kazen is groot, daarom wilden we iets maken waarmee we ons écht konden onderscheiden. Dat is gelukt met onze Brabanste Schone: een kaas met een natuurkorst. De jonge kaas wordt niet gecoat waardoor de kaas kan blijven ademen, maar wel heel vol van smaak is. Het is een uitdagende en bewerkelijke kaas om te maken, daarom wagen niet veel mensen zich eraan. Voor ons is het een groot succes!” zegt Sander stralend. “Op een belangrijke internationale wedstrijd in Frankfurt wonnen we in 2023 de award voor ‘De beste kaas van Nederland’. En dit jaar wonnen we met onze nieuwe kaas De Brabantse Zaaier – een kaas met fenegriek en honingklaver – weer die award nog een keer. Dat is heel bijzonder als je nog maar zo kort aan de weg timmert.”

Toekomstplannen
“Mijn favoriete kaas? Dat is moeilijk kiezen” verteld Sander lachend. “Ik twijfel tussen De Zaaier en De Brabantse Schone, het zijn beiden heel lekkere kazen. Sinds dit jaar ben ik voorzitter van de Duinzuivel-coöperatie. Samen met de andere boeren pakken we alles op rondom het maken én verkopen van de Brabants Duingoed Kaas. Onze inzet voor het duingebied en het samen maken van deze heerlijke kaas is een win-winsituatie: we zijn klaar voor de toekomst.”

Ben je benieuwd naar de prijswinnende Brabants Duingoed kazen? Bekijk hier bij welke boerderijwinkel, boerderij-automaat of kaas-speciaalzaak je deze heerlijke kaas koopt.

Verras me met nog meer

inspiratie!

Ontmoet de boer(in)

Nationale Boerderijwinkel Awards 2025

Lees verder
Voor op tafel

10x verse asperges uit Midden- en Oost-Brabant

Lees verder
Voor op tafel
asperges witte goud witte asperges seizoensgroente

10x verse asperges uit Zeeland en West-Brabant

Lees verder