Voor op tafel

Het witte goud op z’n best: asperges op klassieke wijze

De witte asperge is een echte seizoensgroente: wat smaken deze lentetoppers heerlijk! Je kunt asperges koken, stomen, wokken of grillen. In de pasta, door de risotto of een romige aspergesoep: de mogelijkheden zijn eindeloos. Maar asperges op klassieke wijze – met ham, boter en ei – is én blijft een gouden combinatie. Een ideaal gerecht met heerlijke streekproducten!

Ingrediënten (voor 2 personen)

 • 750 gram witte asperges
 • 500 gram krieltjes
 • 2 eieren
 • 50 gr roomboter
 • 100 gram achterham
 • Handje verse peterselie

 

Bereiding

 1. Snijd 1,5 cm van de onderkant van de asperges en leg ze een half uur in het koude water: zo zijn ze makkelijker te schillen. Schil de asperges vanaf het kopje naar beneden met een dunschiller of aspergeschiller. Als je een aspergepan hebt, zet je de asperges rechtop in het mandje met de kopjes naar boven. Voeg water toe, maar zorg dat de kopjes niet onderwater komen te staan.
  Heb je geen aspergepan? Kook de asperges dan in een pan waar ze liggend in passen.
 2. Breng het water aan de kook en zet het vuur na 5 minuten uit. Met de deksel op de pan, laat je de asperges nog 10 à 15 minuten nagaren.
 3. Boen ondertussen de krieltjes schoon en kook ze met schil en al 15 minuten gaar in een pan met water en een snufje zout. Kook de eieren in 8 minuten.
 4. Smelt de boter in een pannetje en roer 200 ml kookvocht van de asperges door de boter voor een heerlijke botersaus. Pel en snijd de eieren in partjes.
 5. Giet de asperges af en verdeel het witte goud over twee borden. Verdeel de ham, eieren en botersaus over de asperges en top het geheel af met verse peper en een handje vol gesneden peterselie. Serveer de krieltjes erbij in gezellige schaal op tafel. Geniet ervan!

Tip 1: Krieltjes uit de oven passen ook uitstekend bij dit gerecht. In plaats van 15 minuten koken, kook je ze 8 minuten. Verwarm de over op 200 graden en verdeel de krieltjes in een ovenschaal met wat olie. Bak ze in 20 minuten knapperig in de oven: voilà!

Tip 2: De lekkerste asperges, verse eieren of eerlijke ham koop je natuurlijk bij de boer!

Verras me met nog meer

inspiratie!

Voor de familie
Zorgboeren Open Dag 1 juni 2024

Kom langs op de Open Dag van Zorgboerderijen!

Lees verder
Voor de familie
Campina Open Boerderijdagen

8 x Campina Open Boerderijdag bij jou in de buurt

Lees verder
Ontmoet de boer(in)

De Letter Asperges & Zo: Beleving van A tot Z

Lees verder