Voor de familie
eigen moestuin aanleggen

Je eigen moestuintje: zo begin je!

De zon schijnt steeds weer een beetje meer en de temperaturen gaan omhoog. Dat betekent dat we ook weer lekker de tuin in kunnen! Het onderhouden van je tuin is niet alleen een fijne bezigheid, je kan het ook uitbreiden met een leuke hobby moestuin! Lijkt dat je wat, maar weet je niet zo goed hoe je moet beginnen? Dan helpen we je graag op weg. Want hoe leuk is het om uiteindelijk verse en gezonde producten uit eigen tuin te hebben? En het is ook nog eens een super leuke activiteit om eventueel met kinderen te doen. 

Stappenplan voor het aanleggen van je eigen hobby moestuin:

  • Kies de juiste plek: Zoek een zonnig plekje in de tuin waar de planten minstens 6 uur direct zonlicht per dag kunnen krijgen.
  • Bereid de grond voor: Zorg ervoor dat de grond los is, dat water makkelijk opgenomen wordt en het rijk is aan voedingsstoffen. Een goede mix van compost en tuinaarde doet vaak wonderen!
  • Kies wat je wilt gaan kweken: Voor beginners zijn er een aantal groenten en planten die relatief gemakkelijk te kweken zijn en snel resultaat opleveren. Denk aan cherrytomaatjes, radijsjes, aardbeien, basilicum, munt en peterselie. Deze zaadjes kun je bij een tuincentrum bij jou in de buurt kopen.
  • Leuk om zelf te doen, maar ook met kinderen: Het leuke van het hebben van een moestuin met kinderen is dat het ze leert waar het vandaan komt en hoe het groeit. Laat ze meehelpen met het planten, water geven en oogsten van de groenten en kruiden.
  • Verzorg de planten: Houd de grond vochtig, maar niet te nat! Zorg ervoor dat onkruid niet de kans krijgt om te groeien, dus hou altijd een oogje in het zeil.

Afhankelijk van de grond, de plek en de temperatuur (die weleens wisselvallig kan zijn in Nederland), ontkiemen en groeien de plantjes binnen een aantal weken. En voor je het weet, zul je beloond worden met een mooie oogst waar jij lekker van kan eten.

Dus waar wacht je nog op? Haal wat tuinhandschoenen en schoppen tevoorschijn, en begin vandaag nog met het creëren van je eigen stukje moestuin. Het hoeft helemaal niet groot, begin eventueel met een klein stukje en breidt daarna uit als je dat wilt!

 

Verras me met nog meer

inspiratie!

Voor de familie
Zorgboeren Open Dag 1 juni 2024

Kom langs op de Open Dag van Zorgboerderijen!

Lees verder
Voor de familie
Campina Open Boerderijdagen

8 x Campina Open Boerderijdag bij jou in de buurt

Lees verder
Ontmoet de boer(in)

De Letter Asperges & Zo: Beleving van A tot Z

Lees verder