Ontmoet de boer(in)

Job Albers (Doe-boerderij An ’t Hoag): ‘Je moet met passie kunnen werken’

Dichterbij de Boerderij bezocht de rustieke locatie van doe-boerderij en minicamping An ’t Hoag in Rijkevoort-de Walsert. Een strakblauwe hemel, prachtig zonnetje en een glaasje sap uit eigen peren- en appelgaard maken de rondleiding op het erf af. Boerenzoon Job Albers beantwoordt de hamvraag: wat zijn de toekomstplannen van doe-boerderij en familiebedrijf An ’t Hoag?

De laatste deelnemers van deze doe-boerderij verlaten het rustige erf en de koeien en varkens staan in de stal met naambordje ‘het Verrekeshok’. Op de mini-camping staan enkele gasten, in het bijzonder boerenzoon Job Albers. Hij wil in de toekomst samen met zijn broer Freek Albers graag An ‘t Hoag overnemen van de huidige eigenaren: zijn vader Mart Albers en echtgenote Patricia Verschuren.

Doe-boerderij

“Kan ik hier niet komen werken? Ik vind het zo leuk en het houdt mij van de straat”, vroeg een van de jongens die zijn taakstraf had uitgevoerd op de doe-boerderij. Het bedrijf heeft diverse bezoekers, werknemers en deelnemers: “We ontvangen mensen met een verstandelijke beperking, maar ook mensen met een burn-out en Niet-Aangeboren Hersenletsels (NAH). Structuur is belangrijk voor die mannen”, aldus Job. Zijn passie ligt bij zijn natuur-inclusieve groentetuin. Hij heeft het perceel in zeven vakken opgedeeld en eenderde daarvan levert hij in om het bodemleven te bevorderen.

Op de doe-boerderij zijn de dagen nooit hetzelfde, maar meestal beginnen ze met een ronde over de boerderij voordat de dagbesteding-werkzaamheden starten. Samen met de cliënten gaan ze vervolgens aan de slag met het voeren van de dieren. Job: “Daar nemen we onze tijd voor. Zo zorgen we ervoor dat de jongeren rustig en goed met hun werk kunnen starten.” Als de deelnemers en werknemers ’s middags richting huis gaan, doen de eigenaren nog een rondje over het erf voor een laatste check.

Minicamping & boerderijwinkel

Op de minicamping zijn tien grote staanplaatsen voor tenten of caravans. Verder is er nog de mogelijkheid om een pipowagen of een appartement te huren. Er zijn een aantal vaste gasten die jaarlijks terugkeren bij de start van het seizoen. Mart: “Het leek mij erg leuk om een camping te runnen én een camping biedt genoeg werk op het campingterrein voor de deelnemers.”

Kortgeleden is de familie Albers begonnen met de bouw van een boerderijwinkel onder de hooimijt. Wanneer de winkel opengaat, is nog niet duidelijk. De realisatie ligt in handen van het team van An ’t Hoag: het is een mooi en werkintensief project want er wordt uitsluitend met eigen materialen gewerkt. Daarnaast wil de familie graag een terras openen op korte termijn. Job bereidt – samen met de kok en zijn cliënten – af en toe al gerechten met de producten van zijn plantenkwekerij. Job: “Het aanbod is afhankelijk van de arbeid die erin wordt gestopt, onder druk presteren past niet bij de cliënten van onze doe-boerderij.”

Blik op de toekomst

Op de lange termijn liggen er nog diverse bijzondere ideeën op tafel. Zo wil de familie de zorgboerderij graag uitbreiden met 24-uurs zorg. Ook zijn er plannen om het perceel uit te breiden en daarmee de groentetuin te vergroten. Er liggen veel mogelijkheden en kansen in het verschiet voor Freek en Job Albers. Dichterbij de Boerderij wenst ze veel succes met de opening van de boerderijwinkel!

Voor meer informatie over alle bedrijfsactiviteiten van An ‘t Hoag, neem een kijkje op www.ant-hoag.nl/

verras me met nog meer

Inspiratie

Voor op tafel
bieten biet rode biet gezonde groente

5 seizoensgroenten van april: lente op je bord!

Lees verder
Voor op tafel

10x verse asperges uit Midden- en Oost-Brabant

Lees verder
Ontmoet de boer(in)

Zorgkwekerij ’t Lieseind: stekken, potten en planten op eigen tempo

Lees verder