Boer en maatschappij

Kinderen komen in actie voor rijpe pluk appels

Rijpe appels blijven momenteel aan de bomen hangen. Dat komt door de hoge kosten voor koeling. Ook de kosten van verpakkingen en personeel zijn flink gestegen. Tegelijkertijd komen 3 op de 10 appels van ver weg. 

Kinderactie
Het is simpelweg niet rendabel om de laatste ronde appels van de boomgaarden te plukken. Dat is zonde, want al die rijpe en gezonde appels zijn nu het allerlekkerste. Daarom starten Boerschappen en The Happy Activist,  gesteund door telersclubs ZLTO, LTO Noord en LLTB, een kinderactie om rijpe appels te kopen. Met de actie De Kleine Bezorgdienst promoten ze de rijpe pluk. 

Deze kinderactie is op touw gezet om rijpe appels zo snel mogelijk uit de koeling te krijgen en de Hollandse oogst te promoten. Kinderen kunnen direct bij een teler in de buurt appels inkopen en deze appels deur-aan-deur verkopen. Ze verdienen hiermee een extra zakcentje én promoten de verse Hollandse oogst appels die rijp van de bomen komt. Kijk op de actiepagina www.dekleinebezorgdienst.nl om mee te doen.
 
30% exotische appels
Momenteel komt de laatste pluk appels van de boomgaarden in Nederland. Die zijn gezond, vers en juist nu het lekkerst. Alleen kunnen de appels van de laatste pluk slechts kort bewaard worden. De teler zit er dus mee in zijn maag. Intussen liggen er in een gemiddelde supermarkt 13 appelrassen en komt zo’n 30% van ver weg tot wel 20.000 kilometer. Dat voelt niet goed. Waarom eten we niet elk jaar direct na de Hollandse pluk eerst de appels van eigen bodem? Daarvoor krijgt de appelteler een eerlijke prijs, de consument een verse en gezonde appel en de supermarkt verdient er ook nog iets op.  
 
De Kleine Bezorgdienst
Kinderen en appeltelers helpen elkaar. Bouw een karretje, ga naar een appelteler met een winkel of automaat, koop appels voor een eerlijke prijs en verkoop ze aan mensen in de buurt. Deze revolutie begint bij de kleintjes. In crisistijd let heel Nederland op de kleintjes. Want de kleintjes hebben de toekomst!

Verras me met nog meer

inspiratie!

Voor op tafel
venkel seizoensgroente groente vers

Top 5 seizoensgroenten van juni

Lees verder
Voor de familie

Boeren en tuinders pakken uit in de zomer 2024

Lees verder
Voor de familie
Zorgboeren Open Dag 1 juni 2024

Kom langs op de Open Dag van Zorgboerderijen!

Lees verder