Ontmoet de boer(in)

Lekker op de fiets naar boerderijterras de Klaproos in Sint-Oedenrode

Melkveehouderij De Klaproos, van Annelies, Nico en Niels van Schaijk, ligt in een prachtige fiets- en wandelomgeving. Om samen met bezoekers optimaal te genieten van die omgeving, openden Annelies en haar mannen een boerderijterras. Zelfs in tijden van corona wisten zij een prachtig kleinschalig terras te realiseren!

Wie zijn de gezichten achter melkveehouderij Klaproos?
Annelies: “Drieëndertig jaar geleden hebben we samen de melkveehouderij van de vader van Nico overgenomen, elf jaar later stapten we over op biologisch ondernemen. Onze grond ligt tegen natuurgebied de Dommel aan, hierdoor is er een samenwerking met Staatsbosbeheer ontstaan. Met de biologische overstap kregen we de kans om meer grond te gebruiken.”
Nico: “Wij beheren de graanakkers: het graan en stro gebruiken we voor onze koeien. In de zomermaanden lopen de koeien in de wei. Vier jaar geleden kochten we Aberdeen Angus koeien om het vlees te gaan verkopen in onze boerderijwinkel.”

Jullie hebben afgelopen jaar een nieuw terras geopend. Hoe is dit idee ontstaan?
Annelies: “Het leek me altijd ontzettend leuk om ooit een terras te openen. Een bestaand gebouwtje bij ons op het terrein was het ideale startpunt, dat moest helemaal van onder tot boven opgeknapt worden. Omdat het helemaal scheef bleek te staan, duurde de verbouwing drie maanden langer dan gedacht.”
Nico: “Het was ons voornemen om het terras in maart 2020 te openen. Door de coronasituatie kon de opening pas in juni plaatsvinden.”

Waar onderscheiden jullie je mee?
Annelies: “In de paar maanden dat we open waren, liep het meteen ontzettend goed, ondanks dat niemand ons kent. Mensen vinden het heerlijk om buiten te zijn en een praatje met ons te maken. Hier kom je niet voor de luxe, maar voor de aandacht die we aan onze gasten geven. Onze ligging is gunstig: een ideale plek om even neer te strijken voor fietsers en wandelaars. We serveren simpele gerechtjes die we zelf maken. Denk aan een soepje en broodjes met vlees van onze eigen Angus koeien. We hebben plaats voor ongeveer veertig personen. Op deze manier kunnen Niels en ik het terras samen runnen. We willen het met z’n tweetjes blijven doen.”

Naast het terras is er ook een nieuwe boerderijwinkel geopend. Verkopen jullie daar alleen je eigen producten?
Nico: “In het voorjaar van 2020 hebben we onze boerderijwinkel geopend. Mensen komen speciaal naar onze winkel voor een goed stuk vlees en rijden er zelfs voor om. Naast het vlees verkopen we allerlei producten van ondernemers in de omgeving, zoals kaas of brood dat op een zorgboerderij in de buurt wordt gemaakt. Omdat het aspergeseizoen weer begonnen is, verkopen we nu ook asperges en biologische sappen voor een mooi, uitgebreid assortiment.”

Merken jullie meer betrokkenheid vanuit de consument voor het boerenbedrijf door de komst van het terras en de boerderijwinkel?
Nico: “Mensen vinden onze locatie geweldig: er is van alles te zien als je naar de winkel komt of op het terras gaat zitten. Bezoekers genieten van de zwaluwen of kijken vanaf het terras naar de koeien en de kalfjes in de wei.”
Annelies:” Wanneer de drukte van het terras het toelaat maken we graag tijd om met mensen een rondje mee te lopen om uitleg te geven.”

Ben je benieuwd geworden naar het mooie terras? Klik hier voor alle informatie.

verras me met nog meer

Inspiratie

Voor op tafel
bieten biet rode biet gezonde groente

5 seizoensgroenten van april: lente op je bord!

Lees verder
Voor op tafel

10x verse asperges uit Midden- en Oost-Brabant

Lees verder
Ontmoet de boer(in)

Zorgkwekerij ’t Lieseind: stekken, potten en planten op eigen tempo

Lees verder