Ontmoet de boer(in)

Luuk van Wezel: ‘In augustus starten we al met de bouw van de carnavalswagen’

In Brabant en Limburg wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan de bouw van carnavalswagens voor de optochten van carnaval 2020. Bij Melkveehouderij Van Wezel-Botermans in Rucphen is een mooie carnavalstraditie ontstaan: al jaren wordt er in een van de stallen hard gewerkt aan zo’n prachtwagen. ‘Sinds de brugklas bouwen we jaarlijks een wagen.’ Dichterbij bij de Boerderij ging in gesprek met boerenzoon Luuk en vader Jan van Wezel over de melkveehouderij en de carnavalstraditie. 

Familiebedrijf
Eigenaar Jan van Wezel is derde generatie boer op dit familiebedrijf. Jan: “Mijn opa had een gemengd bedrijf en mijn vader stapte in ’65 over op koeien. Nadat mijn vader op zijn 54ste veel te vroeg overleed heb ik het bedrijf samen met mijn moeder en broer voortgezet.  In ’97 heb ik het mijn vrouw overgenomen. Mijn broer heeft hier verderop ook een boerderij. Dit zijn twee verschillende bedrijven, maar we werken ook nog veel samen. Iedere ochtend starten we dag met een kop koffie bij ons moeder. Hier op het erf.

Opvolging
Boerenzoon Luuk is als projectleider werkzaam bij ZLTO. Luuk: “Ik werk wel in de agrarische sector, maar ik heb nooit de ambitie gehad om het bedrijf van mijn ouders over te nemen.”
Jan: “We wilden dat alle drie onze zonen hun eigen pad zouden kiezen. Zonder het ooit te stimuleren, heeft onze jongste zoon er wél voor gekozen om opvolger worden. Het is heel mooi om alle bedrijfsbesluiten te nemen in samenspraak hem. Het voordeel aan een opvolger is dat ons bedrijf zich goed blijft ontwikkelen. Mijn vrouw en ik hebben bijvoorbeeld extra grond gekocht. Dat hadden we misschien niet gedaan als we geen opvolger hadden gehad. Er is een schuur bijgebouwd waarvan heel het dak vol ligt met zonnepanelen. Mijn zoon heeft de ambitie om een andere bedrijfstak op te zetten. Je blijft toch moderniseren en ontwikkelen.” Jan over de kloof tussen boer en consument: “Iedereen is meer dan welkom om een kijkje te nemen op onze boerderij. Als boer kan je de kloof tussen consument en boer kleiner maken. Ik ben trots op ons bedrijf en heb passie voor het boerenwerk. Dat wil ik graag aan andere mensen laten zien”

Carnaval
Dit jaar werkt Luuk hard aan de carnavalswagen voor de grote optocht in Roosendaal, met als motto: ‘Draai ’t mar om’. Luuk: “Het is elk jaar weer spannend of we alles op tijd af hebben, maar het komt eigenlijk altijd goed. Zestien jaar geleden startte ik met twee vrienden uit de brugklas aan de eerste wagen. Dat was nog een simpele skelter met wat hout eromheen. Toen dronken we nog ranja aan de keukentafel. Inmiddels zitten er jongens in het bouwteam met een technische achtergrond en Arno – neef van Luuk – zorgt voor alle bewegingen en techniek. Elk jaar word je uitgedaagd op technisch en creatief vlak om de wagen van het jaar daarvoor te overtreffen. De winst wordt vaak met een biertje beklonken aan de zelfgemaakte bar in de bouwschuur.” De bouw aan de carnavalswagen start elk jaar erg vroeg. Luuk: “Ik ben redelijk creatief, dus ik heb de verantwoordelijkheid voor het ontwerp en de bouwtekening. Op carnavalsdinsdag wordt het nieuwe motto bekend gemaakt, dan ga ik al nadenken over een creatief ontwerp. We starten elk jaar al in augustus met bouwen.”


Benieuwd naar de werkzaamheden van Jan van Wezel? Neem eens een kijkje op zijn boerderij. Of ben je benieuwd naar het eindresultaat van de carnavalswagen van Luuk en zijn team? Bezoek de carnavalsoptocht van Roosendaal of Rucphen!

Verras me met nog meer

inspiratie!

Voor de familie
Zorgboeren Open Dag 1 juni 2024

Kom langs op de Open Dag van Zorgboerderijen!

Lees verder
Voor de familie
Campina Open Boerderijdagen

8 x Campina Open Boerderijdag bij jou in de buurt

Lees verder
Ontmoet de boer(in)

De Letter Asperges & Zo: Beleving van A tot Z

Lees verder