Ontmoet de boer(in)

Maak kennis met deze groene helden: zussen Elsemieke en Suzanne Wolfs

De zussen Elsemieke (22 jaar) en Suzanne (24 jaar) Wolfs runnen samen een pluimveehouderij met 130.000 dieren in Moergestel. Dit interview is eerder gepubliceerd door Jonge Helden in het Groen. 

Hoe is jullie bedrijf ontstaan?
“Opa had een gemengd bedrijf met varkens, koeien en pluimvee. Toen ons pap het bedrijf overnam, is hij vrij snel gestopt met de varkens. Hij breidde de pluimveetak uit en wilde daarna ook groeien met de melkveestapel. Dit was helaas niet mogelijk door te weinig grond. Hij koos er dan ook voor om te stoppen met de koeien en zich volledig op de pluimveetak te richten. Ons bedrijf is zo langzaam gegroeid. In 2007 hebben onze ouders de laatste stal neergezet.”

Is jullie bedrijf op deze manier toekomstbestendig?
Elsemieke: “Het is een goede keuze geweest dat onze vader gestopt is met de melkveetak. Suzanne en ik hebben allebei stages gelopen bij een melkveebedrijf. Een mooie sector voor anderen maar niks voor ons.”
Suzanne: “We zijn aan het kijken of het mogelijk is om op deze locatie de stallen te verlengen. Met de huidige wet- en regelgeving zijn er wel wat beperkingen, maar we willen het toch proberen. Hierna zien we geen verdere groei mogelijkheden meer op deze locatie, maar hebben we een mooi dieraantal waar een van ons mee verder kan. Daarnaast zien we ook dat de kern van Moergestel steeds dichter bij ons bedrijf komt. Daar zullen we ook mee om moeten gaan.”

Hoe zien jullie het dan voor je?
Elsemieke: “Het zou mooi zijn als we een locatie vinden op maximaal een half uur reisafstand van hier zodat we wel dichtbij onze vrienden en familie kunnen blijven wonen. We zijn aan het rondkijken met verschillende mensen binnen ons netwerk, maar zoiets is niet van de een op andere dag geregeld. Het moet op je pad komen.”
Suzanne: “Als dit niet binnen vijf jaar mogelijk is dan gaan we waarschijnlijk iets anders doen. Als het wel lukt om een locatie te bemachtigen dan kunnen we een bedrijf runnen met twee locaties en een sterk bedrijf neerzetten. In de toekomst hopen we dan dat ons bedrijf sterk genoeg is om het bedrijf te splitsen zodat we allebei ons eigen bedrijf kunnen runnen.”

Heeft jullie broertje ook interesse in het bedrijf?
Suzanne: “Peter studeert landbouw mechanisatie, hij heeft niet zoveel met de kippen. Hij is meer geïnteresseerd in het bedrijf van mijn vader dat zich richt op gewasbeschermingsmiddelen. Het is wel bijzonder eigenlijk: zowel Elsemieke, Peter als ik hebben een agrarische opleiding. We hebben het dan ook regelmatig over de sector aan tafel. Na het eten gaan we vaak met zijn drieën, of soms met zijn vijven, in de kantine zitten van het bedrijf met een kopje koffie. Tijdens deze momenten ontstaan altijd de beste ideeën.”
Elsemieke: “Maar dat niet alleen. We hebben daar ook wel echt goede gesprekken over onze toekomst en het bedrijf. Familie gaat bij ons voor alles, ook voor het bedrijf. Gezelligheid en gemoedelijkheid zijn zo belangrijk voor ons. We zouden het afschuwelijk vinden wanneer er gedoe komt in ons gezin door het bedrijf. Peter moet zich er ook goed bij voelen wanneer Suzanne en ik het bedrijf overnemen. Er moet voor hem ook ruimte blijven om later een bedrijf te starten. We willen niet alle kansen voor zijn neus weg maaien.”

Hoe is jullie samenwerking?
Elsemieke: “Suzanne en ik zijn enorm verschillend. Toch vullen we elkaar erg goed aan en leren we steeds beter samen te werken. Ik ben de nuchtere van ons twee en vind het heerlijk om tussen de dieren te zijn. Suzanne geniet ook van de dieren maar is daarnaast ook super sterk in financiën en marketing.”
Suzanne: “Wij hebben nog nooit echt slechte jaren meegemaakt en dat is best spannend voor onze toekomst. Hoe erg stress in slechte jaren van invloed gaat zijn op onze samenwerking, ik heb nog geen idee. Onze ouders hebben natuurlijk wel slechte jaren meegemaakt, wij hebben daar thuis eigenlijk weinig van meegekregen. Toch vind ik het echt mooi hoe we zijn opgevoed door onze ouders. We hebben eigenlijk altijd alles gekregen waar we behoefte aan hadden. Het zou mooi zijn als ik mijn kinderen later ook op die manier kan opvoeden.”

verras me met nog meer

Inspiratie

Voor op tafel
bieten biet rode biet gezonde groente

5 seizoensgroenten van april: lente op je bord!

Lees verder
Voor op tafel

10x verse asperges uit Midden- en Oost-Brabant

Lees verder
Ontmoet de boer(in)

Zorgkwekerij ’t Lieseind: stekken, potten en planten op eigen tempo

Lees verder