Ontmoet de boer(in)

Oktober = goatober

In Nederland zijn we dol op melk, kaas en yoghurt van de geit. Om deze heerlijke producten te maken is er geitenmelk nodig. De melkproductie blijft op gang, zolang er lammetjes geboren worden. Bokjes worden helaas vaak nog als ‘restproduct’ gezien. Tijdens Goatober zetten we het geitenbokvlees in de spotlight. Met als doel om in Nederland meer van het vlees te genieten en de bokjes niet te verspillen. We gaan in gesprek met één van de bokkenvleessupporters; boer Leon de Jong van Melkgeitenhouderij de Jong.

Al 25 jaar runnen Leon en Monic hun melkgeitenhouderij. Ze startten met 60 geiten en zijn door de jaren heen met hun bedrijf gegroeid naar 1.500 geiten. Leon: “Het mooie aan het melken zijn alle aspecten die invloed hebben op het eindproduct. In de basis wil ik me zo veel mogelijk richten op de kern: dat is voor mij de geitenmelk. Daarnaast vind ik dat je altijd goed voor je dieren moet zorgen.”

Bokkenvlees
Op veel plekken worden bokjes een paar dagen na de geboorte afgevoerd. Het economische aspect speelt een belangrijke rol voor de boeren. Er zijn ook boeren die minder lammetjes geboren laten worden, zodat er geen afvoerkosten zijn voor de jonge bokjes. Een initiatief als Goatober én de aandacht vanuit de horeca zorgt ervoor dat het geitenvlees op de kaart wordt gezet. Leon: “Op dit moment zijn er nog steeds weinig boeren die hun bokjes op laten groeien voor de verkoop van het vlees. Sinds 2003 is er meer interesse en aandacht gekomen voor het bokkenvlees. Daardoor kunnen wij onze bokjes langer houden en beter voor de dieren zorgen. Als ondernemer draag ik verantwoordelijkheid én wil ik mezelf recht in de ogen aan kunnen kijken. Ons vlees is voor de Nederlandse markt: het blijft een streekproduct en is het verkrijgbaar bij de Sligro en horecazaken. Als er vanuit de consument meer vraag naar het bokkenvlees komt, ontstaat er automatisch een gezondere marktsituatie.”

Wat kun je als consument doen?
Vegetarische maaltijden afwisselen met (lokaal) vlees is een goede start. Ten opzichte van andere vleessoorten heeft het bokkenvlees een lager vetgehalte. Het past daarom goed in een gezond gevarieerd dieet. Geitenvlees is op veel verschillende manieren te bereiden: rosé gebakken, gestoofd of heerlijk geroosterd op de BBQ. Of laat je in de watten leggen en laat je verrassen in één van de restaurants die in oktober geitenbok op de kaart hebben staan. Kijk voor meer informatie op de website van Goatober.

Verras me met nog meer

inspiratie!

Voor de familie

23 x kerstbomen bij de boer

Lees verder
Voor op tafel

WINACTIE: BrabanDISH Feestelijke Foodbox

Lees verder
Voor de familie

Boeren en tuinders pakken uit wintereditie 2024

Lees verder