Boer en maatschappij

Plantbased: verschuiving in ons dieet en de rol van de boer

Er zijn heel veel namen voor mensen die ervoor kiezen om minder of geen vlees of andere dierlijke producten te gebruiken: vegetariër, flexitariër, pescotariër, vegan en dan is er ook nog plantbased. Wat is nu precies het verschil en hoe groot is die groep mensen? En wat betekenen die grote trends voor de manier waarop boeren in Nederland voedsel produceren? We zetten de achtergronden op een rij.

Wat is een plantbased dieet?

Plantbased is een verzamelterm voor allerlei voedingspatronen waarin mensen bewust kiezen om meer plantaardige producten te gebruiken. Denk aan granen, groenten, fruit, peulvruchten, knollen, noten en zaden. Dierlijke producten zijn niet altijd uitgesloten in dit voedingspatroon, maar mensen die een plantbased dieet volgen, eten vaak wel bewust (veel) minder vlees en zuivel. De term komt uit de Verenigde Staten.

Soms zie je ook weleens de Engelse term ‘whole food plant based’ voorbij komen. In dat voedingspatroon is het streven om vaak te kiezen voor onbewerkte, of minder bewerkte plantaardige producten. Dus zo min mogelijk kant-en-klare producten.

Plantbased is niet hetzelfde als vegan of vegetarisch

Plantbased is dus niet hetzelfde als een vegetarisch- of een vegan dieet. Bij die voedingspatronen gaat het vooral om het weglaten van vlees en/of alle dierlijke producten. Bij plantbased gaat het vooral om te kiezen voor zoveel mogelijk plantaardige producten.

Misvattingen over plantbased

  • Plantbased betekent niet hetzelfde als “plantaardig”.
  • Plantbased eten betekent niet per se dat je geen vlees of vis meer eet
  • Het is niet een aparte groep voedingsmiddelen, maar een omschrijving van een eetpatroon.
  • Het is ook niet een aparte categorie voedsel met aparte regels, zoals biologische voeding.

Lees hier het hele artikel

Verras me met nog meer

inspiratie!

Voor op tafel
5 x seizoensgroenten in september

5 x groenten & fruit in september

Lees verder
Boer en maatschappij

Pionier met lef: Maike Denissen

Lees verder
Voor op tafel

Maaltijdsalade met twee zomerse toppers; kropsla en verse vijgen!

Lees verder