Voor op tafel

Welke seizoensgroenten & seizoensfruit eet je in juli? Dit is onze top 5!

Groenten- en fruitsoorten komen tegenwoordig uit alle streken van de wereld. Omdat deze producten meestal een erg lange reis moeten afleggen voordat ze in het supermarktschap terecht komen, ligt de kostprijs vaak veel hoger en zorgen ze voor een hogere CO2-uitstoot.  meestal letterlijk van de andere kant van de wereld moeten komen, is de kostprijs voor deze producten vaak veel hoger en zorgen ze voor een hogere CO2 uitstoot.

Seizoensproducten zijn niet alleen goedkoper en beter voor het milieu, ze smaken nog beter ook!


Andijvie

Bij andijvie denken veel mensen aan de winter, maar de eerste andijvie wordt vanaf juli alweer geoogst. Andijvie kan bijna het gehele seizoen geteeld en geoogst worden. Dit is wel afhankelijk van het soort ras. Andijvie wordt vaak verwerkt in stamppot, maar wist je dat je andijvie ook als rauwkost kunt eten? Dit gerecht voor een salade met andijvievan ‘Voedzaam & Snel’ is een aanrader als bijgerecht tijdens een BBQ-avond.

Courgette

De eerste vruchten van de courgette worden vanaf juli geoogst. Je vindt op de markt, in de boerenwinkel én in de supermarkt dus vanaf deze maand weer volop Hollandse courgettes. De redactie van Dichterbij de Boerderij vindt dit recept voor een gevulde courgette met gehakt en parika van ‘Voedzaam & Snel’ erg lekker!


Abrikozen

De oogst van de abrikoos vindt plaats tussen 20 juli en half augustus. Deze zoete familietak van de perzik en pruim hebben – als ze lekker rijp zijn – lekker zacht vlees. Hoe weet je dat dit lekkere fruit rijp is? De abrikoos moet een gouden, oranje kleur hebben en ruikt lekker zoet. Bewaar abrikozen in de koelkast!


Kersen

Het Nederlandse kersenseizoen is gestart! De overheerlijke zoete kersen van eigen bodem worden vanaf juni (vroege soorten) en in juli (latere soorten) geoogst. Hier vind je alle informatie over de verschillende zoete en zuren kersen in Nederland én kun je ook een afspraak maken om de kersen zelf te plukken in de pluktuin. In juli liggen er weer volop kersen in de supermarkt, op de markt en in de boerderijwinkel. Deze overheerlijke kersenvlaai van 24H-Kitchen is dan ook een must om dit seizoen in ieder geval één keer te maken!


Aardbeien

De lekkere zoete aardbei is te plukken in juni en juli, afhankelijk van de rassenkeuze. Er zijn wel honderden rassen! Pluk de vruchten mét het steeltje pas wanneer ze helemaal gekleurd zijn. Wil jij een lekker aardbeiendessert maken voor tijdens de mooie zomeravonden? Bekijk hier een lekker recept voor een aardbeien-crumble!

Oogsten in eigen moestuin in juli
In de moestuin kun je deze maand wortels, bietjes, courgettes, aubergines, aardappels, tomaten, sla, komkommers, bonen, erwten, snijbiet, knoflook en uien geoogst en klaargemaakt worden. Ook van kleinfruit, zoals zomerframbozen, aalbessen, zwarte bessen, kruisbessen, blauwe bessen en bramen, zijn de vroege rassen al klaar voor de pluk.

Verras me met nog meer

inspiratie!

Voor de familie
Zorgboeren Open Dag 1 juni 2024

Kom langs op de Open Dag van Zorgboerderijen!

Lees verder
Voor de familie
Campina Open Boerderijdagen

8 x Campina Open Boerderijdag bij jou in de buurt

Lees verder
Ontmoet de boer(in)

De Letter Asperges & Zo: Beleving van A tot Z

Lees verder