Ontmoet de boer(in)

Stap in de wereld van kersen bij Hubert en Janny

De prachtig dieprode zoete kersen van Nederlandse bodem zijn absolute seizoenstoppers. Amper twee maanden per jaar kunnen we slechts genieten van dit heerlijk zoete fruit. In Raamsdonk is de kersenboomgaard van Hubert en Janny een fijne tussenstop voor de lekkerste kersen én koffie.

In het buitengebied tussen de weilanden en akkerbouwvelden ligt De Kersenhof. De moderne loods en het ruim opgezette terras met bijpassende groene en rode parasols springen meteen in het oog. Aan de voorkant is een gezellige ruimte gecreëerd waar je zowel binnen als buiten geniet van een goede kop koffie met zelfgemaakt gebakje: het ‘Kersenhofke’. Vanaf het terras kun je zelfs meters ver de kersenboomgaard in kijken.
In de winkel ernaast stap je in een waar kersenparadijs: van jam tot bier en van kersenpakketten tot -natuurlijk – verse kersen. Zoveel mogelijk producten zijn gemaakt van eigen kersen, en afkomstig van lokale leveranciers.


Van een paar kersenbomen naar een kersenwalhalla

Ondernemers Hubert en Janny zijn inmiddels heuse kersenexperts geworden, nu ze in bijna twintig jaar tijd een waar kersenparadijs hebben opgebouwd. Janny: “Mijn man Hubert heeft na zijn afstuderen in 2002 de eerste kersenbomen geplant, omdat hij op zoek was naar een extra inkomstenbron naast het ouderlijk akkerbouwbedrijf. In die periode waren er nog maar weinig kersentelers actief in Nederland, omdat de hoogstam kersenbomen van toen erg moeilijk te telen zijn. Op een voormalig paardenweitje zijn we daarom met laagstam kersenbomen gestart. Vanuit een oud kippenhok wat ernaast stond, verkochten we na een paar jaar onze eerste kersen. In 2013 hebben we de loods verbouwd en daarin een echte winkel gecreëerd. Een jaar later zijn we daarbij gestart met een klein terrasje, als tussenstop voor fietsers, bezoekers en passanten. Tijdens het kersenseizoen weten vanaf dat moment steeds meer mensen ons te vinden, waardoor De Kersenhof ieder jaar verder is gegroeid en doorontwikkeld.
Door corona was de kersenverkoop en het horecagedeelte niet meer te combineren in één ruimte: we hebben toen razendsnel kunnen schakelen. Binnen no-time hebben we in de naastgelegen loods een veel grotere pop-up store ingericht. Hier kunnen we al onze producten met voldoende bewegingsruimte voor de klanten aanbieden en is het assortiment inmiddels ook een stuk uitgebreid.”


Kersenteam

Janny: “Om alles geregeld te krijgen hebben we hier veel handjes nodig. We hebben daarvoor een fijn vast team dat al jaren onze kersen komt plukken. Voor de horeca en het winkelgedeelte werken we veel met eindexamenkandidaten en gepensioneerde dames, die het leuk vinden om deze periode met ons hier te knallen in de kersentijd. Hubert focust zich voornamelijk op de teelt en handel en ik ben vooral aanwezig op de winkelvloer, bij het terras en pak daarnaast bijna alle administratieve taken op. Groei is niet direct meer onze drijfveer, we willen juist blijven verbeteren en nieuwe concepten ontwikkelen. Zo organiseren we sinds drie jaar ‘Koken tussen de Kersen’ waarbij een lokale topchef wekelijks een heerlijk 4-gangen diner serveert tussen de kersenbomen. Daarnaast bieden we een arrangement met rondleiding in een treintje door onze kersenboomgaard, waar ook elk seizoen weer veel animo voor is.”


Toekomst dromen

Janny: “In augustus, als de kersen geoogst zijn en het seizoen erop zit, is er weer ruimte voor andere zaken. Ons horecagedeelte is buiten het kersenseizoen een prachtige plek voor vergaderingen en bijeenkomsten: daar gaan we ons na de zomer verder op focussen. Achter de kersenboomgaard zijn we vorig jaar nog een nieuw project gestart: een heuse wijngaard onder de naam Domein Buitendijks. Op onze vruchtbare bodem en met een steeds warmer klimaat, zien we hierin een mooie kans voor ons naast de kersen en akkerbouw. De eerste druiven hangen er inmiddels goed bij. Wie weet schenken we over een tijdje wel een heerlijke eigen wijn op ons terras.”


Kom langs!

Wil jij ook heerlijke zoete kersen scoren, een keer neerstrijken op het zonnige terras of een ander leuk kersencadeau kopen? Neem dan een kijkje op de website van De Kersenhof Raamsdonk voor de openingstijden en mogelijkheden.

 

Verras me met nog meer

inspiratie!

Voor de familie
Zorgboeren Open Dag 1 juni 2024

Kom langs op de Open Dag van Zorgboerderijen!

Lees verder
Voor de familie
Campina Open Boerderijdagen

8 x Campina Open Boerderijdag bij jou in de buurt

Lees verder
Ontmoet de boer(in)

De Letter Asperges & Zo: Beleving van A tot Z

Lees verder