Voor op tafel

Top 5 groenten november

De dagen worden korter en de temperatuur daalt: het is tijd voor hartverwarmende gerechten! Juist in de herfst willen we het binnen gezellig maken en mogen de stamppotjes weer op tafel. De lekkerste herfstgroenten koop je lokaal bij de boer. Dit is onze top 5 groenten van november.

Prei
Prei is een lange, dunne steelgroente en bestaat uit een wit en groen blad. Alle delen van deze groente kan je eten. Vaak zit er na de oogst nog wat zand tussen de bladeren. Wanneer je de prei gaat bereiden, snijd je het donkergroene topje eraf en verwijder je de buitenste bladeren. Wist je dat de prei familie is van de ui, bieslook en knoflook? Dat proef je vooral terug in de lichte uiensmaak. Daarom is deze groente heerlijk om in allerlei verschillende gerechten te verwerken. Een pittig soepje – als bijgerecht bij de vis – een stevige stamppot of een lekkere zelfgemaakte hartige taart. De vegetarische quiche van Leuke Recepten is een echte allemansvriend.

Bron: Verse Oogst


Witlof
Kropjes witlof zijn de uitlopers die bovenop de witlofwortel groeien. De kropjes groeien in het donker. Zodra ze aan het licht worden blootgesteld verliezen ze hun mooie, witte kleur. Witlof heeft een licht bittere smaak met stevig en knapperige blaadjes. De groente is rauw te eten waardoor de blaadjes lekker bitter blijven. Met roerbakken of grillen, karamelliseer je de groente en komt er een zoetere smaak vrij. Een heerlijke Hollandse groente die op veel manieren te combineren is!

Bron: Mooi moestuin


Andijvie
Als je aan stamppot denkt, dan denk je al snel aan andijvie. Deze populaire bladgroente groeit in een grote krop met gekrulde, groene bladeren. Andijvie heeft een frisse smaak met een klein bittertje. Dat komt omdat het familie is van de witlof. Met het klassieke rauwe andijviestamppot-recept van Keuken Liefde zet je echt een herfstwaardig gerecht op tafel.

Bron: Groei & Bloei


Schorseneer
Deze groente is in de categorie “vergeten groenten” terecht gekomen. Voordat je schorseneren kunt eten moet je ze schillen. Bij het verwijderen van de schil komt het sap van de groente vrij. Dat plakt best een beetje en is daarom een minder leuk schoonmaakklusje. Het harde schoonmaakwerk wordt beloond door de heerlijke smaak, die wat weg heeft van asperges of artisjok. Je kan er heerlijke groentechips van maken. Met het recept van Puur Tafelen kan je zelf aan de slag en daarna guilty free snacken!

Bron: Verse Oogst


Broccoli
Broccoli is een echte favoriet in Nederland, niet voor niets staat hij in de top 10 meest gegeten groente. De roosjes en de stronk zijn beide eetbaar, de stronk heeft een iets langere bereidingstijd nodig dan de roosjes. Qua uiterlijk lijkt broccoli veel op de bloemkool alleen de smaak is verfijnder en intenser. Broccoli bewaar je op een koele plek, zodat de mooie, groene kleur bewaard blijft. Wil je een origineel broccoli recept maken? Ga dan voor Broccoli-kaas loempia’s van Verse Oogst: een heerlijk hapje voor bij de borrel!

Bron: Mijn Keukentuintje

verras me met nog meer

Inspiratie

Ontmoet de boer(in)

Maak kennis met geitenboer Christ Schippers (eigenaar van ’t Geitenboerke in Oerle)

Lees verder
Voor op tafel

Koop eieren bij de boer: 10x kakelverse eieren in de buurt

Lees verder
Boer en maatschappij

Voedselzekerheid: gezond en genoeg voedsel van dichtbij

Lees verder