Voor op tafel

Top 5 seizoensfruit en seizoensgroenten in oktober

Oktober is de maand waarin de herfst volop tot uiting komt. De warme zomermaanden zijn voorbij. We kunnen ons lekker thuis terugtrekken om te genieten van kruidige warme stoofschotels van herfstige groentes. Deze vijf Nederlandse fruit en groente soorten zijn er in oktober weer in overvloed.

Herfst frambozen

Deze heerlijke bessen zijn ook in de herfst gewoon nog van Hollandse bodem verkrijgbaar. Naast de bekende rode vruchten zijn er ook gele soorten verkrijgbaar. Die zijn zelfs nog een beetje zoeter van smaak. Herfstframbozen zijn het lekkerste als ze net geplukt zijn. Dit delicate fruit schimmelt namelijk erg snel. Lukt het niet om ze snel op te eten, dan kunnen ze altijd ingevroren worden. ’s Ochtends door de kwark smaakt dat nog heerlijk. Of bak er een heerlijke frambozen taart van zoals in dit feestelijke recept van Albert Heijn.

Bron: Mooie Moestuin


Spruiten

Spruiten zijn onmisbare wintergroenten in Nederland. Door zijn licht bittere smaak zijn ze niet bij iedereen favoriet. Maar met een goede bereiding is het een heerlijke groente die ook nog eens bomvol vitamine c, magnesium en vezels zit. Het leuke van spruiten is dat ze in de oksels groeien van een hoge stengel-struik. Wanneer ze iets groter zijn dan twee centimeter, kan je ze plukken. Met het herfstige recept “Uit Paulines Keuken” kan niemand deze gezonde groenten meer weerstaan.

Bron: Mijn Keukentuintje


Bieten

Voor de echte herfstsmaak ben je bij de biet helemaal aan het juiste adres. De aardse, zachte en zoete tonen geven de biet zijn typische karakter. In bieten zit veel betanine kleurstof, wat weer goed gebruikt kan worden om gerechten op een natuurlijke manier te kleuren. Eigenlijk kan je ze zien als echte gezondheidsbommetjes. Ze bevatten foliumzuur, kalium, ijzer en nog veel meer supergezonde stoffen. Met het snelle recept van AH kan je zonder schuldgevoel oneindig gezond blijven snacken.

Bron: A Healthy Life & Mooie Moestuin


Granny Smith appel

De fris groene, ietwat, zure appel is vanaf oktober weer volop verkrijgbaar uit de Nederlandse oogst. De uitspraak “een appeltje voor de dorst”  is voor deze appel zeker van toepassing. Deze soort behoud zijn stevige bite en zit vol antioxidanten. Wanneer je ze op een koele donkere plek bewaart, zijn ze tot wel vier weken houdbaar. Wanneer je de appel schilt en er een beetje citroensap over sprenkelt, verkleuren ze bijna niet. Van deze Granny Smith Crumble van Njam smult het hele gezin!


Winter rammenas

Door zijn naam zou je niet meteen denken dat deze groenten nu verkrijgbaar is. Maar deze winter rammenas, ook wel bekend als rettich, is nu heerlijk. De wintervariant herken je aan de donkere dikke schil en is qua vorm zo rond als een bal. Vlak voor het gebruik kan je ze het beste even in een bak met ijskoud water gooien. Op die manier blijft de groeten heerlijk knapperig en stevig. Rauw zijn ze lekker in een salade, maar geroosterd is het ook op en top genieten.

Bron: Mooie Moestuin

Verras me met nog meer

inspiratie!

Voor de familie
Zorgboeren Open Dag 1 juni 2024

Kom langs op de Open Dag van Zorgboerderijen!

Lees verder
Voor de familie
Campina Open Boerderijdagen

8 x Campina Open Boerderijdag bij jou in de buurt

Lees verder
Ontmoet de boer(in)

De Letter Asperges & Zo: Beleving van A tot Z

Lees verder