Voor op tafel

Top 5 seizoensfruit en seizoensgroenten in september

September kan gezien worden als de overgangsmaand. We gaan van de zomer langzaam door naar de herfst. Dat is terug te zien in de groenten en fruit soorten die vanaf september weer te vinden zijn in de schappen. Heerlijk om weer van de Nederlandse verse oogst te genieten! Wat ligt er op jouw bord? 

Stoofperen

De eerste herfst smaken zijn echt terug te vinden bij de stoofperen. Normale handperen zijn direct te eten. Bij stoofperen is dat niet aan te raden. Door ze 3 a 4 uur te stoven worden ze prachtig rood en heerlijk zoet. Stoofperen zijn een verrukkelijke toevoeging bij een herfstig hoofdgerecht of net als dit dessert van “Verse Oogst”. Ze zitten ook nog boordevol vezels en daar worden je darmen weer ontzettend blij van.

bron: https://www.verseoogst.nl/producten/gieser-wildeman


Aardappelen

Aardappelen zijn het hele jaar door te verkrijgen. Maar de Nederlandse nieuwe oogst aardappelen maken hun debuut in september. Ze hebben een verfijnde smaak en een dunnere schil omdat zie minder lang onder de grond zijn gehouden. Deze veelzijdige knol is op honderden manieren te bereiden en een echt allemansvriend te noemen.

bron: https://dier-en-natuur.infonu.nl/biologie/158667-nieuwe-aardappelen-een-delicatesse.html

https://kennisplatform.aardappels.nl/na-de-oogst


Suikermais

Deze heerlijke zoete groente wil je het liefste zo snel mogelijk na de oogst eten. Hoe verser je ze kan bereiden, des te meer natuurlijke suikers en smaak er bewaard blijft. Na het koken zijn de korrels er heel makkelijk van af te snijden. Of eet ze lekker met je handen en bijt ze direct van de kolf af.

bron: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/mais.aspx

https://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/suikermas-zaaien-planten-bemesten-bloei-bestuiving-oogsten/


Pastinaak

Pastinaak hoort absoluut niet meer in het hoekje “vergeten groenten” Deze anijs-achtige wortel  kan op allerlei manieren klaar gemaakt worden. Van chips tot stoven en van frietjes tot soep, net zoals in dit kruidig recept van “Pastinaak“. Bewaar de pastinaak niet al te lang want daar worden ze taai van. Zo’n lekkere groente krijgt thuis vast niet de kans om over de datum te gaan, toch?

bron: https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/wortelgewassen/pastinaak/


Appel (Goudreinet)

Dit Nederlandse parade paardje is vanaf september weer vers te verkrijgen. Deze appel staat bekend om zijn stevige bite en ietwat zure smaak. Wanneer je deze appel kookt, behoudt hij zijn smaak en structuur. Dat zijn top kwaliteiten voor een zelfgemaakte appelmoes of appeltaart. Want zeg nou zelf, er gaat niets boven een zelf gemaakte appeltaart. Met dit recept van “Heel Holland bakt” ruikt heel je huis binnen de kortste keren naar verrukkelijkheid.

bron: https://www.oude-fruitbomen.nl/appelbomen/goudreinet/

https://www.veggipedia.nl/groentenenfruit/goudreinet

Verras me met nog meer

inspiratie!

Voor op tafel
Geroosterde aubergines

De 5 seizoensgroenten van juli

Lees verder
Voor de familie
Cfoto Kavelaars kersen

10 x Kersen rechtstreeks van de teler

Lees verder
Voor de familie
Zoet in de zomer: Clafoutis met kersen

Zoet in de zomer: Clafoutis met kersen

Lees verder