Voor op tafel

Top 5 seizoensgroenten en fruit in augustus

Lokaal groente en fruit eten is goed voor het milieu en voor de lokale ondernemers. Van oudsher wordt de maand augustus ook wel de oogstmaand genoemd en dat is zeker terug te zien in de schappen. Er zijn volop bessen, groentes en vers fruit van eigen bodem verkrijgbaar. Dit is onze top 5 van de maand augustus!

Bramen
Vanaf half augustus is het tijd om bramen te plukken. In Nederland groeien er veel bramenstruiken in het wild. Je vindt ze langs wegen, bij rivieren, in het bos en in weilanden. Een schrammetje tijdens het plukken is bijna niet te voorkomen met alle doornen. De honingzoete smaak van de braam doet de pijn verzachten. Bramen zijn een paar dagen houdbaar op een koele plaats. Geef ze wat ruimte, want dan blijven ze langer goed. Natuurlijk zijn ze ook in te vriezen: leg ze eerst los op een schaal, als ze hard zijn, bewaar je ze samen in een vrieszakje. Of maak het heerlijkste eton mess cheesecake recept van de AH. Dan komen de bramen zeker tot zijn recht!

Bron: Landleven


Aubergine
De aubergine is een groente uit het verre oosten, pas in de vijftiende eeuw is hij in Europa geïntroduceerd. In Nederland is de donkerpaarse soort de bekendste soort, maar ze zijn in allerlei kleuren en maten te vinden. Deze groente kan je niet rauw eten: de stof solanine kan voor buikpijn zorgen. Wanneer je de aubergine verhit, verdwijnt de stof uit de groente. Dus bak, stoof of gril ze op de barbecue, want deze groente kan je heerlijk combineren met allerlei andere ingrediënten. Kook de Italiaanse klassieker Melanzane alla parmigina van Franseca, want het is een regelrechte hit in elk huishouden.

Bron: Mijn Keukentuintje


Pruimen
Verse sappige pruimen uit Nederland staat gelijk aan het echte zomergevoel. Pruimen zijn er in verschillende soorten en kleuren. Ze smaken heerlijk zoet of hebben soms een verfrissende zoet zure smaak. Door het hoge suikergehalte zijn pruimen zeer geschikt om er jam van te maken. Je kan ze het beste op een koele plek bewaren. De koelkast is te fris, want dan wordt het rijpingsproces verstoort.

Bron: Verse Oogst


Paksoi
Deze Aziatische groente doet het ook ontzettend goed in Nederland, het is namelijk een koolsoort. Met zijn hoge lepelvormige bladeren en stengels vormt het een langwerpige groente waarvan alles eetbaar is. De paksoi kan je niet te lang bewaren, want dan worden de stengels slap. Deze groente is heerlijk om te wokken, daardoor blijft het knapperig en fris van smaak. De gegrilde oosterse variant van Culy is om je vingers bij af te likken. Eet smakelijk!

Bron: Mooie moestuin


Vijgen
Vijgen zijn schijnvruchten, ze groeien uit de bodem van de bloem en de bloem zelf. In Nederland kan een vijgenboom prima groeien als hij een mooi beschut zonnig plekje heeft. Als de vrucht bijna openspringt, is de vijg rijp. Als de vijg heel vers is, dan is zelfs de schil eetbaar. Anders eet je de pitten en het vruchtvlees. De subtiele zoete smaak is een lekkere combinatie met een zoute tegenhanger. Denk hierbij aan geitenkaas, gorgonzola of rauwe ham.

Bron: Mijn keukentuintje

verras me met nog meer

Inspiratie

Voor op tafel

Snoepen als een koning: maak je eigen oranje tompouce

Lees verder
Voor de familie

Win 2x2 tickets voor Animal Event 2024

Lees verder
Voor op tafel
bieten biet rode biet gezonde groente

5 seizoensgroenten van april: lente op je bord!

Lees verder