Voor op tafel

Top 5 seizoensgroenten en fruit in juni

Het grote oogstfeest barst in juni helemaal los! Al weken laat het stralende zonnetje zich zien en dat is ook te merken op het land. Van de eerste Hollandse aardbeien (uit kas) hebben we al kunnen genieten, maar er is nog veel meer lekkers van Nederlandse bodem te verkrijgen. Dit is de top-5 van Dichterbij de Boerderij!

Kruisbessen

Dit zoetzure besje is een heus vitaminebommetje want ze zitten boordevol vitamine C. Er zijn allerlei verschillende rassen en zijn daardoor in allerlei kleuren te vinden. Gele, rode, paarse en groene kruisbessen. De bessen groeien in Nederland gewoon in het wild, maar let op als je ze gaat plukken! Aan heel de struik zitten flinke stekels die verscholen zitten tussen de bladeren. Van die zelf geplukte bessen kan je heerlijke jam maken die weer perfect past bij een zomerse luchtige scone met clotted cream. Met het recept van Culy gaat het zeker lukken.

Bron: Mijn Keukentuintje

Tuinbonen

In de donzige peulen zitten de dikke platten tuinbonen die een lichtgroen van kleur zijn. Om de mooie kleur te behouden kan je de boontjes even in wat zout water leggen totdat je ze gaat bereiden. Doe dat niet te lang van te voren, hoe verser ze zijn des te beter ze smaken. Tuinbonen zijn een beetje bitter, als ze wat ouder zijn gaat die smaak overheersen. Met de tuinbonenburger van AH ga je sowieso punten scoren.

Bron: Verse Oogst

Courgette

Courgette is echt een allemansvriend, door zijn neutrale en frisse smaak is hij bij veel mensen populair. Het is familie van de komkommer en de pompoen en is er in verschillende kleuren. Dus kies een keer een zomers gele of een licht groene met spikkels. Wist je dat er aan het uiteinde een prachtige bloem groeit die je ook kan eten? Deze groente is op allerlei manieren te bereiden. Maak courgetti van (spaghetti slierten van courgette, grill het op de bbq, vul het met kruidige couscous of verwerk het in een heerlijke groente courgette soep. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Bron: Verse Oogst

Sugar snaps

Best of both worlds, dat is de sugar snap, of ook wel de suikererwt in het Nederlands. Het is een combinatie van een doperwt en een peul. Ze zijn heerlijk knapperig, zoet van smaak en lekker vlezig. Als ze een beetje glimmen, weet je dat ze vers zijn. Ze zijn het lekkerst wanneer de crunchy bite behouden blijft, roerbak ze dus kort. Zo kan je volop genieten van de zomerse smaak in je mond.

Bron: Mooie moestuin

Komkommerkruid

De uitspraak ‘Het oog eet ook mee’ is hier goed van toepassing. Hoe leuk is het om je gerecht of drankje die speciale finishing touch te geven met eetbare bloemen. Met de bloemen van de komkommerkruid ga je de show stelen. De bladeren kan je als vers kruid gebruiken en heeft een beetje een zoutige en sappige smaak. De geur heeft wat weg van komkommer, vandaar ook de naam. Bij de Texelse gin-tonic maakt het komkommerkruid het plaatje compleet. Het is een lust voor het oog, cheers!

Bron: Mijn keukentuintje

Verras me met nog meer

inspiratie!

Voor op tafel
Geroosterde aubergines

De 5 seizoensgroenten van juli

Lees verder
Voor de familie
Cfoto Kavelaars kersen

10 x Kersen rechtstreeks van de teler

Lees verder
Voor de familie
Zoet in de zomer: Clafoutis met kersen

Zoet in de zomer: Clafoutis met kersen

Lees verder