Voor op tafel

Top 5 seizoensgroenten in april

De bloemen in de bloesembomen staan al op springen en de lente hangt in de lucht. De winter is zacht geweest en dat is ook te merken aan de groentenoogst. Het fruit laat nog even op zich wachten dus delen we de vijf heerlijkste groenten die in april weer te verkrijgen zijn van Nederlandse bodem.

Witte asperges

Deze heerlijke groente, ook wel het witte goud genoemd, is weer verkrijgbaar. De bijnaam hebben ze te danken doordat ze alleen in april en juni te koop zijn. Daarnaast worden ze met de hand gestoken, dus krijgt deze groente een speciale en exclusieve behandeling. Wanneer de asperges boven de grond uit steken, worden ze met een laagje zand bedekt zodat ze mooi wit blijven. Als ze niet met hun zand dekentje afgedekt worden, kleuren ze groen. Kakelverse asperges zijn het lekkerst, je herkent ze aan de glanzende stengels en het piepende geluid wanneer je ze zachtjes tegen elkaar aan wrijft. De klassieke bereiding is met ei, boter en ham. Met het recept van “Asperges koken” wordt het een gegarandeerd succes.

Bron: Papver Delft & Asperge centrum


Kervel

Kervel is een heerlijk kruid dat familie is van de koriander en de peterselie. Het blad heeft mooie grote groene bladeren en er kunnen witte bloemen in bloeien. De smaak heeft wat weg van anijs. Je kan het kruid het beste oogsten voordat hij gaat bloeien, anders neemt de smaak namelijk af. Vooral in de Franse keuken wordt het kruid veel gebruikt, maar het meest bekende recept is toch wel de kervelsoep. Met de overheerlijke soep van “Lekker van bij ons” ga je zeker genieten.

Bron: Mijn keukentuintje


Rabarber

Van deze groente wordt vaak gedacht dat het fruit is, dit komt door de zoet zure smaak en dat het vaak gebruikt wordt in toetjes of een compote. De stengels van de rabarber kan je eten en zijn groen en of rood. Hoe roder ze zijn, des te lekkerder en zoeter van smaak. De groene stengel zijn ook te eten, ze smaken alleen wat zuurder. Wanneer je rabarber koopt, moeten de stelen vochtig blijven, dek ze bijvoorbeeld af met een vochtige doek. Door het eten van rabarber kan het zijn dat je tanden wat stroef aanvoelen. Dat komt door het oxaalzuur. Door het drinken van een glas melk gaat het stroeve gevoel weer weg.

Bron: Verse oogst


Bloemkool

De witte bloemkool groeit in een jasje van grote groene bladeren. Doordat de kool wordt afgedekt door de bladeren blijft hij zo mooi wit. Er zijn ook witte en paarse bloemkool soorten, deze komen meer in contact met het zonlicht en hebben daardoor een andere kleur. De bloemkool krijgt snel beurse bruine plekjes wanneer die ergens tegen aanstoot, dus moet je er voorzichtig mee om gaan om rotten te voorkomen. Bloemkool kent veel meer mogelijkheden dan alleen gekookt naast een aardappel en een balletje gehakt. Grill hem in mooie grote plakken op de bbq als bloemkool “steak”, maak er glutenvrije “rijst” van, gebruik het als gezonde pizza bodem of maak er de perfecte groente snack van; bloemkool popcorn van “de verse oogst”.

Bron: Verse oogst


Groene asperges

Het verschil tussen witte en groene asperges is dat de groene boven de grond groeien en de witte onder de grond. Door de blootstelling aan het zonlicht verkleuren de asperges. Bij de groene asperges hoef je alleen een stukje van de onderkant te snijden, je hoeft ze dus niet te schillen. Asperges zijn echte superfoods, ze werken bloedzuiverend en vocht afdrijvend. De frisse salade met groene asperges van “Culy” brengt je helemaal in de lente stemming.

Bron: Asperge centrum

Verras me met nog meer

inspiratie!

Voor op tafel
Geroosterde aubergines

De 5 seizoensgroenten van juli

Lees verder
Voor de familie
Cfoto Kavelaars kersen

10 x Kersen rechtstreeks van de teler

Lees verder
Voor de familie
Zoet in de zomer: Clafoutis met kersen

Zoet in de zomer: Clafoutis met kersen

Lees verder