Voor op tafel

Top 5 seizoensgroenten in mei

Het is lente, de bomen lopen uit, de bloesem knalt uit elkaar en er zijn steeds meer groenten te oogsten van Nederlandse grond. Met deze vijf groententoppers maak je een lentefeestje op je bord.

Bieten

Bieten zijn wortelgewassen die als knolletjes in de grond groeien. Het loof (het groene blad) steekt boven de grond uit en heeft een prachtig rode nerf. De rode biet is de meest bekende, maar er zijn heel veel verschillende soorten. Er bestaan ook gele, witte, roze, oranje of met witte en roze ringen, de chioggia biet. Bieten hebben een aardse smaak en je kunt ze op allerlei manieren bereiden. Poffen, kokken, grillen of ook heerlijk rauw in een salade. De hippe en diervriendelijke bietencarpaccio van de AH is een lust voor het oog en smaakt heerlijk.

Bron: Mijn keukentuintje


Rucola

Deze donkergroene bladgroente heeft een pittig karakter. Het blad heeft wat weg van een eikenblad en is heerlijk als salade. Door de nootachtige en pittige smaak is het lekker om deze met andere slasoorten te combineren zodat het een mooie mix wordt. Rucola is een heel makkelijk gewas om zelf te zaaien en te oogsten. Het plantje blijft nieuwe bladeren maken zodat je er lang plezier van hebt. Bijna in elke supermarkt is er rucola verkrijgbaar. Het kan zijn dat de rucola na een paar dagen wat slapjes er bij hangt. De rucola pept weer helemaal op als je de blaadjes even in badje van ijskoud water legt.

Bron: Verse oogst


Peterselie

Het populairste keukenkruid van Nederland is; peterselie! Dit heerlijke kruid is nog smaakvoller wanneer je verse variant gebruikt. Je hebt krulpeterselie en bladpeterselie, die qua smaak het zelfde zijn, alleen de blad variant is wat intenser. Met de steeltjes in het water is het kruid langer houdbaar. Je kan het blad ook fijn snijden en vervolgens invriezen, op die manier heb je altijd een portie verse peterselie achter de hand. Peterselie is heerlijk om allerlei verschillende gerechten op smaak te brengen. Vooral in de zelf gemaakte kruidenboter van Fransesca Kookt komt de peterselie helemaal tot zijn recht.

Bron: Verse oogst 


Peultjes

Peulen zijn de jonge variant van de doperwtplant. Doordat ze vroeg worden geoogst hebben de erwtjes zich nog niet kunnen ontwikkelen en krijg je mooie platte peultjes. Ze zijn zoet en verfijnd van smaak. De peultjes moeten altijd verhit worden voordat je ze gaat eten. Van nature zit er lectine in de boon, bij verhitting wordt de stof onwerkzaam gemaakt en is het niet meer giftig. Roerbak of kook de peultjes kort, op deze manier behouden ze een lekkere knapperige bite.

Bron: Yex


Tuinkers

Kiemgroenten zijn populaire plantjes omdat ze boordevol vitamine zitten en een heerlijke smaakverrijker is met veel pit. Het populairste kiempje is tuinkers. Het plantje groeit razend snel en is makkelijk zelf te zaaien. Maar ze zijn ook kant en klaar in de supermarkt te koop. Ook dan mag je zelf oogsten want je koopt de tuinkers in een bakje waarbij je zelf de kiemen mag knippen of plukken. Geef je salade of boterham met kaas net die extra touch door er tuinkers aan toe te voegen. Meer smaak en meer vitamines, een win-win situatie.

Bron: Tuinkers

 

verras me met nog meer

Inspiratie

Voor op tafel
bieten biet rode biet gezonde groente

5 seizoensgroenten van april: lente op je bord!

Lees verder
Voor op tafel

10x verse asperges uit Midden- en Oost-Brabant

Lees verder
Ontmoet de boer(in)

Zorgkwekerij ’t Lieseind: stekken, potten en planten op eigen tempo

Lees verder