Familie Luysterburg boert al bijna 100 jaar in het Brabantse Heerle. Door het jaar heen verdelen ze hun aandacht over de boerderijwinkel, de akkerbouw, de aardbeien en de asperges. Vorig jaar hebben ze daar de snijbonenteelt aan toegevoegd. Hoe run je een familiebedrijf? Moeder Henny en dochter Ellen delen hun ondernemersverhaal.
Familie Luysterburg boert al bijna 100 jaar in het Brabantse Heerle. Door het jaar heen verdelen ze hun aandacht over de boerderijwinkel, de akkerbouw, de aardbeien en de asperges. Vorig jaar hebben ze daar de snijbonenteelt aan toegevoegd. Hoe run je een familiebedrijf? Moeder Henny en dochter Ellen delen hun ondernemersverhaal.
Tweeling Rob en Ellen werkt samen met hun ouders aan een succesvol akker- en tuinbouwbedrijf waarin alle liefde en aandacht gaat naar het telen van het lekkerste groenten, graan en fruit. Met 100 jaar aan boerenwijsheid en een visionaire blik, werken ze met veel plezier aan een toekomstbestendig bedrijf, voor nu en de komende generaties. Wat is het geheim achter de meest smaakvolle en voedzame producten? Moeder Henny: “In 1986 zijn mijn man René en ik ons bedrijf gestart. Samen met onze drie kinderen runnen we de zaak: het is een echt familiebedrijf. We zijn gestart met akkerbouw en vleesstieren. Ik kom uit de fruitteelt, dus hebben we al snel aardbeien toegevoegd aan onze producten. We zijn echte avonturiers. Aardbeien telen is een moeilijke en specialistische teelt. Als je aardbeien kunt telen, dan kun je – door de ervaring en specialisatie – ook veel andere teelten onder de knie krijgen en nieuwe dingen proberen. Daar zijn asperges een voorbeeld van.”
Dochter Ellen: “De teelt van asperges sluit mooi aan bij onze bedrijfsfilosofie. We denken altijd na over hoe we het wellicht vanuit een akkerbouw-insteek kunnen aanvliegen: hoe het anders en beter kan vanuit onze eigen expertise en ervaring. De charme van de asperge is dat het een seizoensgroente is: alleen verkrijgbaar in de lente. Dat maakt het ontzettend leuk om te verkopen.”
Het aspergeseizoen openen
Ellen: “De natuur bepaalt wanneer het seizoen officieel begint. Dit jaar is het weer fantastisch en kunnen we al vroeg beginnen. Een vroege start betekent dat we de oogst en het werk over de komende maanden kunnen verdelen. Wanneer het koud is, leggen we zwart plastic over de bedden waardoor we de grond met een paar graden opwarmen. Of we koelen de grond af door het plastic om te draaien en de witte kant naar boven te leggen. Verder moeten we afwachten en ons laten leiden door de natuur.”
Iedereen is welkom
Henny: “In onze boerderijwinkel komen mensen van heinde en ver om onze asperges te kopen. Je proeft de versheid en kwaliteit, want alleen de asperges van het best ras komen bij ons in de winkel te liggen. Juist de bijzondere en lekkere smaak zorgt ervoor dat mensen onze asperges zo waarderen en ervoor terugkomen. De asperges zijn een grote versterking voor onze boerderijwinkel die het hele jaar door geopend is.”
Ellen: “We verbouwen allerlei soorten rassen. Voor elk type hebben we een ander afzetkanaal. Een supermarkt of een Belgische afnemer zijn dol op een heel ander type asperges dan de bezoekers van onze boerderijwinkel.”
Toekomstdromen
Ellen: “We zijn met z’n vieren, maar mijn broer en ik willen dit bedrijf uiteindelijk samen gaan runnen. Agrarisch ondernemen is echt topsport. Het kweken van aardbeien is zo complex: daarvoor ben je volledig afhankelijk van externe factoren als het weer, de bodem en personeel. We vinden het ook leuk om een wijngaard toe te voegen aan onze bedrijfsvoering. Het sluit mooi aan bij onze bedrijfsvisie: we willen de juiste markt zien te vinden voor alle kwaliteitsproducten die wij te bieden hebben. We zijn aan het verkennen hoe we ons kunnen onderscheiden op het gebied van B2B. We kijken hoe we producten kunnen bewerken en op die manier waarde toe kunnen voegen: denk dan aan het ontkronen of halveren van de aardbeien voor de bakkerswereld. Daarnaast hebben we een boerderij-automaat op ons erf staan om mensen ook buiten openingstijden van de winkel te bedienen. Dat bracht ons op het idee om onze producten naar de stad te brengen. Met behulp van automaten willen we onbemande boerderijwinkels beschikbaar maken: we draaien nu een pilot bij een supermarkt in Roosendaal en daar voegen we een tweede locatie aan toe.”
Favoriete bereiding
Tot slot, hoe eet de teler zelf haar aspergers? Ellen: “Ik wok graag hele dunne asperges, daar voeg ik verse zeekraal, zalmsnippers en pasta aan toe. Dat gerecht maak ik af met onze speciale Brabantse Wal-saus: heerlijk!”
Benieuwd naar de boerderij van de familie Luysterburg en de heerlijke asperges van dit familiebedrijf? Breng dan een bezoekje aan de boerderijwinkel!