Ontmoet de boer(in)

Van koeienmest naar organische mestkorrel: Jos en Annemiek kraken de code

Boeren hebben de oplossing. Melkveehouder Jos Seuntiëns bracht samen met zijn vrouw Annemiek ruim een jaar geleden geurloze mestkorrels van dagverse mest van zijn koeien op de markt: voor het gazon, moestuin en de bloembedden in de tuin. Als de overheid dit ook als de ‘organische meststof van de toekomst’ gaat zien, is zijn missie geslaagd. Hoe kwam hij op deze vernuftige uitvinding?

Ontstaan van Ecotop

Mest van de koeienboer als geurloze kringloop-oplossing voor bodemvoeding in de tuin: een slimme oplossing die kunstmest uit de wereld (kan) helpen. En dat is uniek! Jos: “Tien jaar geleden zijn we gestart met de bouw van een nieuwe stal voor onze melkkoeien. Tijdens het bouwen hield ik er al rekening mee dat de mest zo snel mogelijk de stal uit zou moeten om in de toekomst te verwerken. Boeren hebben twee keuzes: mest afvoeren naar akkerbouw of laten verwerken door derden. Mijn idee wijkt af: ik wil op locatie dagverse mest verwerken in een geurloze mestkorrel voor de consument. Samen met HoBe hebben we het hele verwerkingsproces ontwikkeld, waarbij zij de technische kennis hebben ingebracht. Het verwerken van koeienmest is veel lastiger dan bijvoorbeeld kippen- of varkensmest. Het resultaat is een organische meststof die de bodem van je tuin, plantenborder of gazon voedt. Omdat het organische gebonden stikstof is, is het beter voor het milieu. De meststoffen spoelen niet door naar het grondwater.”

Boeren achtergrond

Jos loopt al van jongs af aan rond op het erf van het familiebedrijf. Het bedrijf is al meerdere generaties in de familie en heeft al bijzondere ontwikkelingen meegemaakt. Jos: “Voordat ik het bedrijf van mijn ouders overnam, hebben we het bedrijf tien jaar samen gerund. Met de bouw van de nieuwe stal voor onze melkkoeien, is het bedrijf naar een hoger niveau getild. Het onderkomen van de koeien is net een 5-sterren verblijf – ze begeven zich in een goede omgeving en dat komt de melkproductie ten goede – dát is waar we het voor doen. Met de komst van Ecotop runnen we twee volwaardige bedrijven naast elkaar. Als ik een doel heb, ga ik daar recht op af. De koemestkorrel ‘doen we er niet even bij’ – mijn focus ligt op beide bedrijven. Er is veel tijd in het ontwikkelen en opzetten van Ecotop gestoken. Het volgende doel is de verkoop van onze meststoffen – dat is een nieuwe fase in het hele proces.”

Toekomst & concurrentie

Het heeft heel wat voeten in aarde gehad voordat de mestkorrels geproduceerd konden worden. Toch is Jos niet bang voor hevige concurrentie, op dit moment is er één andere boer die zijn mest tot mestkorrels verwerkt. Jos: “Je moet een grote financiële investering doen met de gedachten dat je niet weet of het gaat lukken om de mest te verwerken tot korrels. Er komt bijna geen subsidie vrij dus een boer moet het op eigen kracht doen. Daardoor weet ik dat veel boeren voor de veilige en bekende weg kiezen – het afvoeren van de mest. We zijn door het tv-programma Keuringsdienst van Waarde benaderd. In de aflevering over tuinmest laten we perfect zien dat we een duurzaam, lokaal en goed kringloopproduct voor de consument/hovenier maken. Ik verwerk alleen mijn eigen mest waardoor we altijd een product leveren van hoge kwaliteit.”

Verder denkt Jos al stappen vooruit richting de toekomst om concurrentie voor te blijven. Naast mestkorrels is hij ook bezig met het opwaarderen van zijn koeienmest. Hij maakt tegenwoordig “balansmest” onder de naam Ecotop Solide die zorgt voor een beter en gezonder bodemleven. Door wormenmeel, Lavameel en bacteriën toe te voegen aan rulle koemest, waardeert Jos zijn mest op naar hoogwaardig product. Daarmee anticipeert hij op de vraag van vele klanten die gezondheid een belangrijk aspect vinden. Lavameel bevat namelijk een hoog gehalte aan sporenelementen met onder andere silicium dat goed is tegen hart- en vaatziekten. Goed om te weten voordat je een keuze moet maken voor een meststof van je moestuin. Verder zorgen de bacteriën voor een boost van het bodemleven met als gevolg een goed groeiende en bloeiende (moes-)tuin. Jos: “De komende tijd focussen we ons op de verkoop van onze producten. Tijdens de uitzending werden er al bestellingen geplaatst. Daarnaast ben ik door diverse winkelketens benaderd – dat is een mooie startpositie voor een verkoopgesprek – want onze meststoffen zijn gemaakt voor particulieren.”

Ben je benieuwd naar ecotop in de aflevering over tuinmest van de Keuringsdienst van Waarde? Kijk de aflevering terug vanaf 13:00 en 22:22!

verras me met nog meer

Inspiratie

Voor op tafel
bieten biet rode biet gezonde groente

5 seizoensgroenten van april: lente op je bord!

Lees verder
Voor op tafel

10x verse asperges uit Midden- en Oost-Brabant

Lees verder
Ontmoet de boer(in)

Zorgkwekerij ’t Lieseind: stekken, potten en planten op eigen tempo

Lees verder