Een aantal jaren geleden werd de term ‘vergeten groenten’ heel vaak gebruikt: Dichterbij de boerderij onderzocht of deze groenten eigenlijk nog wel zo ‘vergeten’ zijn. Eigenlijk zeggen de woorden genoeg: het zijn groenten die in het verleden veel zijn gegeten om vervolgens in het vergeethoekje te raken. De groenten die in die categorie horen zijn bijvoorbeeld: pastinaak, aardpeer, schorseneren, rammenas en snijbiet. Maar ook de pompoen en de bietjes, die juist bij een groot publiek bekend zijn.
Hoe komt het dat deze groenten nog steeds onder de categorie ‘vergeten groenten’ vallen, terwijl sommigen helemaal niet zo ‘vergeten’ zijn? Diverse chef-koks hebben in het begin van deze eeuw allerlei groenten herontdekt en geherintroduceerd. Daarmee zijn de ‘vergeten groenten’ terug in de spotlight.
Tomaat, bloemkool, sperzieboontjes, wortels, broccoli en komkommer staan al jarenlang hoog genoteerd in de top 10 van de meest gegeten groente in Nederland. Plantaardig eten is veel meer van deze tijd, de ‘vergeten groenten’ zijn een mooie aanvulling op het standaard groenteassortiment van het gezin.
Bieten, pastinaak en pompoen zijn ondertussen zo bekend dat we deze groenten onterecht ‘vergeten groenten’ blijven noemen. Echter blijkt deze term het goed te doen in de marketing, vandaar dat we het labeltje nog steeds voorbij zien komen. Een heerlijk recept met een van deze ‘vergeten groenten’ is de tomaat-pastinaak soep. Een perfecte combinatie van een vergeten- en alom populaire groentesoort!
Ingrediënten
Bereiden