Voor op tafel

Vergeten groenten in de spotlight (incl. een overheerlijk recept)

Een aantal jaren geleden werd de term ‘vergeten groenten’ heel vaak gebruikt: Dichterbij de boerderij onderzocht of deze groenten eigenlijk nog wel zo ‘vergeten’ zijn. Eigenlijk zeggen de woorden genoeg: het zijn groenten die in het verleden veel zijn gegeten om vervolgens in het vergeethoekje te raken. De groenten die in die categorie horen zijn bijvoorbeeld: pastinaak, aardpeer, schorseneren, rammenas en snijbiet. Maar ook de pompoen en de bietjes, die juist bij een groot publiek bekend zijn.

Hoe komt het dat deze groenten nog steeds onder de categorie ‘vergeten groenten’ vallen, terwijl sommigen helemaal niet zo ‘vergeten’ zijn? Diverse chef-koks hebben in het begin van deze eeuw allerlei groenten herontdekt en geherintroduceerd. Daarmee zijn de ‘vergeten groenten’ terug in de spotlight.

Tomaat, bloemkool, sperzieboontjes, wortels, broccoli en komkommer staan al jarenlang hoog genoteerd in de top 10 van de meest gegeten groente in Nederland. Plantaardig eten is veel meer van deze tijd, de ‘vergeten groenten’ zijn een mooie aanvulling op het standaard groenteassortiment van het gezin.

Bieten, pastinaak en pompoen zijn ondertussen zo bekend dat we deze groenten onterecht ‘vergeten groenten’ blijven noemen. Echter blijkt deze term het goed te doen in de marketing, vandaar dat we het labeltje nog steeds voorbij zien komen. Een heerlijk recept met een van deze ‘vergeten groenten’ is de tomaat-pastinaak soep. Een perfecte combinatie van een vergeten- en alom populaire groentesoort!

Ingrediënten

 • 2 pastinaken
 • 600 gr tomaten
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • Stukje gember
 • Paar takjes verse peterselie voor garnering
 • 1 klein blikje tomatenpuree
 • 1 liter groentebouillon
 • 2 EL olijfolie

Bereiden

 1. Verwijder de schil van de pastinaak en snijd de pastinaak en tomaat in grove stukken. Ontdoe de ui, knoflook en gember van hun schil en snipper ze vervolgens fijn. Knip of hak de peterselie klein.
 2. Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui, knoflook, gember en pastinaak tot er een mooi goudbruin randje ontstaat (in ongeveer 5 minuten). Voeg de tomatenpuree toe en bak dit 2 minuten mee om de puree te ontzuren.
 3. Voeg de groentebouillon en de tomaten toe en laat het 20 minuten zachtjes doorkoken.
 4. Pureer de soep en breng op smaak met peper en fijngesneden peterselie.
 5. Serveer er wat knapperige croutons bij of een lekker stuk vers brood. Eet smakelijk!

Verras me met nog meer

inspiratie!

Voor op tafel
venkel seizoensgroente groente vers

Top 5 seizoensgroenten van juni

Lees verder
Voor de familie

Boeren en tuinders pakken uit in de zomer 2024

Lees verder
Voor de familie
Zorgboeren Open Dag 1 juni 2024

Kom langs op de Open Dag van Zorgboerderijen!

Lees verder