Boer en maatschappij

Vers van hier zet boer op kaart

Steeds meer initiatieven om burgers te verbinden met de agrarische sector zien het levenslicht. Zo ook Vers van hier. Dit is een platform waar burgers op een Google Maps-kaart eenvoudig kunnen zien welke boerenbedrijven er in de buurt zitten. Het initiatief is ontstaan in ZLTO-afdeling Asten en wordt door steeds meer afdelingen opgepakt.

In veel dorpen is tijdens de coronacrisis aandacht voor kleine ondernemers en worden burgers opgeroepen vooral lokaal hun producten te kopen. Zo ook in Asten, waar Lokaal Doorbazen actief is. Het viel Jolanda Aarts en Judith Bennenbroek van ZLTO-afdeling Asten op dat er geen enkele boer of tuinder bij was aangesloten, terwijl steeds meer agrariërs naast hun boerenbedrijf een neventak hebben in het mkb, zoals een boerderijwinkel, een terras, zorg en kinderopvang of een bed and breakfast. ‘De initiatiefnemers van Lokaal Doorbazen reageerden enthousiast op ons telefoontje’, zegt Aarts. ‘Ze hebben geholpen om pictogrammen te ontwerpen voor de verschillende bedrijfstakken en die op de kaart te zetten. Burgers kunnen zo eenvoudig zien welk bedrijven er bij hen in de buurt zitten. Met een klik op het pictogram verschijnt alle informatie over een boerenbedrijf. Elke boer en tuinder kan meedoen. Ook onze jonge ondernemers zijn enthousiast.’

Pictogrammen

Onder meer Facebook en de lokale televisiezender zorgden voor de nodige bekendheid onder burgers. Het initiatief werd ook opgepikt door andere ZLTO-afdelingen, zoals Oirschot-De Beerzen en Deurne. Dat zette Aarts en Bennenbroek aan het denken. Aarts: ‘Het concept is zo eenvoudig en toch doeltreffend. Wat als we alle ZLTO-afdelingen een pictogrammenkaart van agrarische bedrijven in hun regio zouden maken? Dan zou dat een mooi overzicht opleveren voor de burger.’ Om dat te realiseren, namen Aarts en Bennenbroek contact op met het hoofdkantoor van ZLTO in Den Bosch. Daar wordt op de communicatieafdeling gewerkt aan centralisatie van het idee uit Asten. ‘Er is budget vrijgemaakt om het platform op te zetten en bekendheid te geven’, zegt Aarts. ‘Het is ons doel om de agrarische sector letterlijk op de kaart te zetten.’ Vers van hier groeit lokaal en richting andere afdelingen breidt het netwerk zich langzaam uit. Agrariërs en ZLTO-afdelingen kunnen activiteiten en routes aanbieden op de kaart. Wilt u in uw afdeling ook aan de slag met Vers van hier? Neem dan contact op met communicatie@zlto.nl.

Verras me met nog meer

inspiratie!

Voor de familie
Zorgboeren Open Dag 1 juni 2024

Kom langs op de Open Dag van Zorgboerderijen!

Lees verder
Voor de familie
Campina Open Boerderijdagen

8 x Campina Open Boerderijdag bij jou in de buurt

Lees verder
Ontmoet de boer(in)

De Letter Asperges & Zo: Beleving van A tot Z

Lees verder