Boer en maatschappij
Koolstofboer Schouwenaars 3

Voedseltransitie: wat is het en hoe zit het?

We willen allemaal betaalbaar, gezond en duurzaam geproduceerd eten. Maar door klimaatverandering en veranderende geopolitieke verhoudingen staat dat uitgangspunt steeds meer onder druk. Daarom is er naast een voedseltransitie naar een meer duurzame manier van produceren en consumeren ook een Europese en Nederlandse voedselstrategie nodig. Met een hoofdrol voor de Nederlandse boeren.

 

Wat is de voedseltransitie?
De voedseltransitie gaat over de overgang naar genoeg betaalbaar, gezond en duurzaam geproduceerd eten. Het gaat ook over eerlijkere productie- en distributiesysteem, waarbij boeren en tuinders een nette prijs voor hun duurzame producten krijgen. Dat is nodig om de uitdagingen van de 21e eeuw doortastend aan te pakken. Tegelijkertijd gaat het ook over het inspelen op veranderende geopolitieke verhoudingen, het bevorderen van gezonde voedingspatronen en sociaal-economische stabiliteit.

Voedseltransitie met sleutelrol voor Nederland
De voedselstransitie draait er vooral om dat iedereen in de wereld genoeg, gezond en duurzaam kan eten. Maar de weg daarnaartoe is ingewikkeld. Volgens Kathleen Goense, directeur van ZLTO is het voor Nederland en zeker voor de zuidwestelijke delta, vooral een kans. “Nederland staat nu al wereldwijd bekend om zijn efficiënte en innovatieve landbouwtechnieken en bedrijfsvoering van akkerbouw, fruitteelt, veehouderij en tuinbouw, die geroemd worden als één van de meest duurzaamste ter wereld. We hebben immers niet alleen een vruchtbare bodem, maar ook een ingenieus ecosysteem rond de landbouw. Het is belangrijk dat we die positie behouden en versterken. Niet alleen voor de voedselzekerheid van de 450 miljoen mensen in Europa, maar ook voor onze strategische positie als vruchtbaar land en vooraanstaand voedselproducent.”

Uniek in Europa en de wereld
Nederland heeft een unieke positie in Europa en de wereld als het gaat om het produceren en bewerken van voedsel. We zijn een belangrijk doorvoerland van grondstoffen, hebben een innovatieve voedselindustrie en een uitstekend netwerk van gespecialiseerde bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstituten voor moderne precisielandbouw. Daarom zijn we leidend in de wereld als het gaat om het ontwikkelen van duurzame technieken, die een hoge productie koppelen aan een lage ecologische voetafdruk.

Die positie als koploper positie kunnen we ook kwijtraken en dat heeft niet alleen consequenties voor Nederland zelf. Bijvoorbeeld dat we dan geen of minder ‘eigen groente’ uit ons land hebben. Er zijn dan ook gevolgen voor de rest van de mensen in Europa – want veel wat in Nederland wordt geproduceerd blijft in een straal van 800 kilometer. In de Verenigde Staten noemen ze dat een ‘streekproduct’.


Lees hier het hele artikel

Verras me met nog meer

inspiratie!

Voor op tafel
Geroosterde aubergines

De 5 seizoensgroenten van juli

Lees verder
Voor de familie
Cfoto Kavelaars kersen

10 x Kersen rechtstreeks van de teler

Lees verder
Voor de familie
Zoet in de zomer: Clafoutis met kersen

Zoet in de zomer: Clafoutis met kersen

Lees verder