Boer en maatschappij

Waarom zijn er boerenprotesten?

Een aantal jaren terug heeft de rechter bepaald dat de stikstofuitstoot niet verder mag toenemen om natuurgebieden te beschermen. Nederland moet werk maken om de vastgestelde natuurdoelen te behalen. Veel projecten die voor stikstofuitstoot zorgen, zijn stilgelegd. Dit heeft invloed op de woningbouw, aanleg van wegen én op de toekomst van boerenbedrijven.

Compromis stikstofuitstoot
De agrarische industrie wil ­samen mét de overheid de vermindering van stikstof aanpakken. Er wordt al jaren met de overheid samengewerkt om de stikstofuitstoot terug te dringen. Wanneer de overheid meer ruimte geeft om de innovatieve systemen te implementeren en de boeren financieel ondersteunt, ontstaan er volop kansen. Een voorbeeld daarvan: door nieuwe stalsystemen is het zelfs mogelijk om de stikstofuitstoot tot wel 90 procent te reduceren. Het is te vergelijken met de introductie en opmars van de elektrische auto’s: het stimuleren van innovatie bevordert verduurzaming én gezond economisch ondernemen.

Nederlands eten bedreigd
Door onrealistische doelen en het naar voor schuiven van doelstellingen, is het voor de sommige agrarische ondernemers heel moeilijk om hun bedrijven voort te zetten. Het stikstofbeleid zorgt voor een flinke stijging van de kostprijs. Daardoor kunnen onze boeren niet meer concurreren met boeren uit andere landen. Onze eigen voedselzekerheid komt daarmee in gevaar met als gevolg: stijgende voedselprijzen.

Hoge en intensieve landbouw
Na de Tweede Wereldoorlog was er de wens: ‘nooit meer honger’. Daarom heeft de politiek jarenlang ingezet om de landbouw flink te laten groeien waardoor er intensieve en hoogproductieve landbouw is ontstaan. Dat gebeurt op een steeds duurzamere manier, in een klein land met veel inwoners. Dat is iets om trots op te zijn en het is tijd om samen de volgende stappen te zetten. Júist door samen in te zetten op innovatie en verdere verduurzaming van de land- en tuinbouw.

#Laatdeboernietstikken
Het initiatief ‘Geef boeren toekomst’ staat op voor de boeren, zodat we in Nederland van eerlijk Nederlands eten blijven genieten. Het is belangrijk om samen in overleg te gaan met de overheid, zodat er een goede oplossing komt voor alle partijen. Wil je meedoen met de actie en de boeren steunen? Op de website van Geef boeren toekomst vind je alle informatie en een gratis actiesticker!

Verras me met nog meer

inspiratie!

Voor op tafel
Geroosterde aubergines

De 5 seizoensgroenten van juli

Lees verder
Voor de familie
Cfoto Kavelaars kersen

10 x Kersen rechtstreeks van de teler

Lees verder
Voor de familie
Zoet in de zomer: Clafoutis met kersen

Zoet in de zomer: Clafoutis met kersen

Lees verder