Voor op tafel

Welke seizoensgroenten oogst je in augustus? Een top 5!

Een zomers voornemen: laten we wat vaker eten van Hollandse bodem, dat is goed voor de economie en nog belangrijker voor het milieu! Deze groente en fruitsoorten uit Nederland zijn volop beschikbaar in augustus.

5. Postelein

Postelein is van oorsprong een oosterse groente en valt onder de ‘vergeten groenten’. Omdat postelein van alle groente het meeste omega3 vet bevat, meer nog dan visolie, verdient hij een plek in onze top 5. Zomerpostelein is rijp in augustus en dan volop verkrijgbaar. Laten we deze groente terugbrengen van weggeweest! Bijvoorbeeld met dit recept van 24kitchen.

4. Pruim

Wist je dat pruimenbomen prachtige namen hebben als ‘Belle Louvain’ of ‘Bleue de Belgique’? Deze ronde donkerrode zoete vrucht wordt in augustus geplukt en heeft naast dat het vitamine C bevat een ‘medicinale’ werking. Ze staan bekend om hun laxerende werking.

3. Lamsoren

Een minder bekende groente is de ‘lamsoor’. Deze groente heeft zout water nodig om te overleven en groeit in de zilte bodem van onze Zeeuwse kust. Vanwege de zoute smaak wordt de lamsoor veel gebruikt bij visgerechten. Augustus is de laatste maand dat de lamsoor verkrijgbaar is. Dus probeer deze maand nog dit heerlijke Allerhande roerbakgerecht uit.

2. Pompoen

Ondanks dat de pompoen je meteen aan de herfst doet denken wordt deze volop in augustus geoogst, ook in Nederland. De pompoen is zacht en zoet van smaak en zit boordevol vitamine C en E. Ook in de zomer hebben we te maken met regenachtige en donkere dagen oftewel, tijd voor soep! Met dit Allerhande recept maak je heerlijke pompoensoep.

1.Meloen

Hét ultieme zomerfruit, de meloen. De cantaloupe, galia meloen en uiteraard de watermeloen. De frisse zoete smaak maakt dit het perfecte fruit tijdens warme en benauwde dagen van de Nederlandse zomer. Heerlijk in salades of verwerk ze tot ijs voor het nagerecht. De watermeloen wordt veel gebruikt in cocktails, een absolute hit tijdens zomerfeestjes. Laat die hittegolf maar komen!

 

Verras me met nog meer

inspiratie!

Voor op tafel
Geroosterde aubergines

De 5 seizoensgroenten van juli

Lees verder
Voor de familie
Cfoto Kavelaars kersen

10 x Kersen rechtstreeks van de teler

Lees verder
Voor de familie
Zoet in de zomer: Clafoutis met kersen

Zoet in de zomer: Clafoutis met kersen

Lees verder