Voor op tafel

Zachtfruit van Nederlandse bodem

Het heerlijke zachtfruit van Nederlandse bodem is een waar zomerfeestje. Wanneer deze fruitsoorten weer geoogst worden en het thuis op je bord ligt, voel je de zonnestralen spontaan op je snoet schijnen. Even afspoelen en zo uit het vuistje is een echte traktatie. Maar er zijn veel meer manieren om het fruit nog beter tot zijn recht te laten komen. Dit zijn onze fruitige favorieten!

Bessen
In Nederland is er een ruim assortiment aan bessen te vinden. Kruisbessen, rode bessen, zwarte bessen en blauwe bessen. Wil je graag zelf bessen plukken? Eind juni vul je de eerste mandjes met verse bessen. Muffins met blauwe bessen is een fantastische combinatie. Door het bakken knappen de bessen open, bij elke hap proef je zoete bessen smaak! Met het simpele recept van Laura’s Bakery maak je in een handomdraai de lekkerste bessenmuffins.

Aardbeien
Onze rode zomerkoninkjes zijn zoet en sappig van smaak. Vanaf juni zijn de aardbeien uit de volle grond verkrijgbaar, die smaken toch het allerlekkerst! Een smoothiebowl is het beste van beide werelden: een smoothie plus alle lekkere toppingingen die je normaal ook bij je yoghurt zou eten. Een fris zomerontbijt om de warme dag mee te starten is een goed begin. Het recept van Jaimys Kitchen is in een handomdraai op tafel gezet. Versier de bowl met granola, verse bessen en frambozen voor het complete plaatje.

Frambozen
Frambozen zijn echte vitamine c-bommetjes. De vrucht bestaat uit kleine zachte kussentjes die je met zachte hand moet behandelen. Als er een deukje in komt, raken ze snel beschadigd. De meest bekende soorten zijn rood of roze van kleur, maar er zijn ook zonnige gele varianten. Bij een loeiwarme dag koel je af met een (zelf gemaakt) ijsje! Jij steelt de show met het romige frambozenijs van Verse Oogst.

Bramen
Bramenstruiken vind je in Nederland in de bossen of gewoon langs de kant van de weg. Pas op voor de stekels die aan de plant groeien, daar kan je je flink aan prikken. Hoe groter de braam is, des te lekkerder hij smaakt! In het begin zijn ze groen, daarna worden ze langzaam rood en uiteindelijk krijgen ze een mooie diepzwarte kleur. Geplukte bramen zijn een paar dagen houdbaar. Wil je er langer van genieten? Maak er zelf jam van. Op een donkere en koele plek blijft de jam ongeopend tot wel zes maanden houdbaar. Dit basisrecept van Culy laat je stap voor stap zien hoe je het maakt. Want geloof ons maar, zelfgemaakte jam smaakt veel beter dan de kant-en-klare!

verras me met nog meer

Inspiratie

Voor op tafel
bieten biet rode biet gezonde groente

5 seizoensgroenten van april: lente op je bord!

Lees verder
Voor op tafel

10x verse asperges uit Midden- en Oost-Brabant

Lees verder
Ontmoet de boer(in)

Zorgkwekerij ’t Lieseind: stekken, potten en planten op eigen tempo

Lees verder