Voor op tafel

Zelf aardbeienjam maken

Uit eigen tuin, van de boer of groenteboer en zelfs in de supermarkt: aardbeien uit eigen land zijn weer volop beschikbaar. De Hollandse zomerkoninkjes zijn – hap, slik, weg – uit de hand het allerlekkerste: snoepjes uit de natuur. Deze vruchten kun je ook in allerlei desserts of lunchgerechten verwerken. Maak bijvoorbeeld eens zelf aardbeienjam! 

Het recept voor zelfgemaakte aardbeienjam hebben wij van onze grootmoeder geleerd. Bovendien hebben we de aardbeien eerst een nacht in suiker laten staan. De vruchten kunnen op deze manier goed binden en zo krijg je een lekkere en volle jam.

Ingrediënten (voor 500 gram):

  • 500 gram aardbeien
  • 450 gram suiker
  • 1 citroen

Stap 1: Nachtje laten staan! 

Maak de aardbeien goed schoon en verwijder de kroontjes. Doe de aardbeien en de suiker samen in een kom, dek deze af met huishoudfolie en zet een nachtje buiten de koelkast.

Wil je liever geen nachtje wachten op je jam? In plaats van gewone suiker kun je ook geleisuiker gebruiken. Dit koop je gewoon in de supermarkt en bevat van zichzelf al pectine (om te binden) en citroenzuur.

Stap 2: Voorbereiding

Doe de aardbeien en het suikermengsel in een diepe pan met dikke bodem. Zet ondertussen vast een schoon schoteltje in de koelkast en laat dit koud worden, hiermee ga je straks testen of de jam goed is. Pers de citroen uit en voeg het sap toe aan de aardbeien.

Stap 3: Jam maken

Zet het vuur halfhoog en breng het mengsel aan de kook. Zet het vuur zachter en laat de jam 25-30 minuten zachtjes inkoken. Roer af en toe.

Stap 4: Test, Test

Om te testen of de jam klaar is, haal je het schoteltje uit de koelkast en druppel je daar wat jam op. Als de jam begint te stollen (gelei), is jouw zelfgemaakte jam goed!

Stap 5: Bewaren

Bewaar je jam in een schone glazen pot.  Sluit de pot goed af en laat de jam op z’n kop afkoelen. Op deze manier kan de lucht ontsnappen. Je kunt de jam in een schone pot een paar maanden bewaren.

Geniet van je zelfgemaakte jam! 

TIP: dit is een recept voor aardbeienjam, maar je kunt natuurlijk ook andere vruchten gebruiken. Bosbessen bijvoorbeeld, of bramen. Of een combinatie.

Verras me met nog meer

inspiratie!

Voor op tafel
venkel seizoensgroente groente vers

Top 5 seizoensgroenten van juni

Lees verder
Voor de familie

Boeren en tuinders pakken uit in de zomer 2024

Lees verder
Voor de familie
Zorgboeren Open Dag 1 juni 2024

Kom langs op de Open Dag van Zorgboerderijen!

Lees verder