Eeuwfeest | ’t Schop

Hilvarenbeek

Honderd jaar geleden legden Jan van den Broek en zijn vrouw Jans de eerste steen voor een nieuwe boerderij aan de Esbeekseweg in Hilvarenbeek. Vandaag de dag bekend als biologische boerderij ‘t Schop, maar nog steeds een familiebedrijf. Op zondag 17 september is er een eeuwfeest op ‘t Schop om deze bijzondere mijlpaal te vieren.

Kleinzoon Jan en achterkleinzoon Bart staan nu, met hun verwanten, aan het roer van dit boerenbedrijf. Alleen de monumentale boerderij herinnert nog aan het verre verleden, want Jan en Bart zijn met de tijd meegegaan.

Met het Eeuwfeest wil de familie Van den Broek hun klanten, maar ook andere geïnteresseerden, vertellen over het reilen en zeilen van ‘t Schop. ’s Morgens is er een wandeling in De Gooren, een van de natuurgebieden waar hun koeien grazen. Een gids van Brabants Landschap geeft tekst en uitleg over het landschap en Jan vertelt waarom hun koeien juist daar hun voedsel halen.

Met het alleen houden van  vleeskoeien is het onmogelijk om vandaag nog een belegde boterham te verdienen, je moet meer activiteiten ontplooien. Bij ‘t Schop is dat het ontvangen van groepen en de verkoop van bioproducten in de eigen boerderijwinkel. Niet alleen het vlees van de Black Angus, maar ook biologisch geteelde groenten afkomstig van andere boeren.

Activiteiten

Tijdens het Eeuwfeest is er ’s middags een gevarieerd programma met o.a. een ‘tour de boer’, activiteiten voor kinderen, een proeverij van de braai, diverse demo’s en een muzikaal optreden van Hein Augustijn & BraboMundo. Ook zal de vernieuwde biowinkel worden geopend.

Natuurwandeling: 08:30-11:00 uur > aanmelden via de link
Eeuwfeest: 13:30-17:00 uur

Adres: Esbeekseweg 2, Hilvarenbeek

 

verras me met nog meer

Inspiratie

Voor de familie

Nieuwe streekproducten fietsroute (Zeeland)

Even een lekker stukje fietsen, heerlijke streekproducten kopen bij de boer of ‘gewoon’ even de stad ontvluchten. Fiets deze mooie route van zo’n 65 kilometer door de Zeeuwse dorpen en fiets je eigen diner bij elkaar! Deze keer is dat gegrilde kippendijen met Zeeuwse salsa verde.

Boer en maatschappij

In de spotlight: de geit

Met zo’n 450 miljoen geiten over de hele wereld en naar schatting 450.000 in Nederland, wordt het hoog tijd dat wij je meer gaan vertellen over dit nieuwsgierige kuddedier.

Boer en maatschappij

Zoönose: wat is het en hoe voorkomen we het?

Een zoönose is een infectieziekte die van dieren op mensen kan overgaan en andersom. Denk dan aan COVID-19, de ziekte van Lyme of Q-koorts. De intensieve veehouderij wordt soms gezien als gevaar voor de uitbraak van zoönose. Hoe reëel is dat en wat doen boeren en de overheid om dit te voorkomen? In dit verhaal leggen we uit hoe dat zit.