Cichorei is nauw verwant aan witlof en andijvie. Daarnaast is het een van de plantsoorten die inuline in wortels opslaat. Inuline is een type oplosbare vezel dat veel voorkomt in diverse groenten. Het behoort tot een klasse van koolhydraten bekend als fructanen. Dat betekent dat ze zijn samengesteld uit fructosemoleculen die specifiek met elkaar zijn verbonden om de spijsvertering in de dunne darm te voorkomen. Inuline wordt niet verteerd en gaat naar de darmen, waar het als een prebioticum fungeert. Prebiotica helpen om het aantal goede bacteriën in ons spijsverteringsstelsel te voeden en te verhogen.
In het voorjaar (meestal begin april) wordt cichorei gezaaid. Na opkomst van de plant ontwikkelt de wortel zich vrij traag. Deze wordt onder de grond aangelegd. De plant vormt één penwortel die grijs tot geelwit van kleur is, deze vertakt zichzelf niet. In deze wortel wordt de inuline opgeslagen tijdens het eerste teeltjaar. Een plant vormt meer dan zestig bladeren. De oudere bladeren sterven steeds af. In volle productie zitten er zo’n dertig tot veertig bladeren aan een plant. De wortel wordt gedurende de periode van september tot en met december geoogst.
De cichorei gaat vervolgens naar verwerker Sensus. Uit de cichoreiwortels produceren zij de Frutafit-inulines en Frutalose-inuline-/FOS-stropen. Deze worden in producten gebruikt als yoghurts, repen en snoepjes.