De Stuifakker van familie Lambregts

Aan de rand van de gemeente Moerdijk bevindt zich “de Stuifakker”. Arjan en Juanita Lambregts runnen hier een fruitbedrijf met bijbehorende streekproductenwinkel. Het  fruit dat aan het eind van de zomermaanden wordt geplukt, wordt direct in de koelcel opgeslagen om de versheid van het product te waarborgen.

Het hele jaar door is deze familie actief in de fruitteelt. In de herfst en winter houden ze zich bezig met het snoeien van de bomen en het sorteren van het fruit. In de lente moet de bloesem beschermd worden tegen eventuele nachtvorst en wordt het fruit uitgedund en in augustus is het tijd voor de pluk, soms gevolgd door direct sorteren.

Daarnaast is de streekproductenwinkel enkele dagen per week geopend. De verkoop verloopt voorspoedig, mede dankzij de ligging aan een doorgaande toeristische route. Mensen weten de winkel goed te vinden en keren wekelijks terug.

Juanita hecht veel waarde aan het bewustzijn van mensen over de herkomst en productiewijze
van hun voedsel. Dankzij haar achtergrond in het onderwijs vervult ze nu de rol van klasseboer.
Het contact met mensen staat voor haar centraal. Dat komt ook terug in het stukje sociale
media en het contact met de klanten van de streekwinkelproducten.

Arjan doet zijn werk met veel passie en kennis, een fruitteler in hart en nieren. Bij Arjan ligt de
focus op het produceren van kwalitatief fruit dat mooi aan de maat is en goed van smaak. Dat vraagt veel handwerk tijdens het snoeien en dunnen. En het continue monitoren van de boomgaard. Zijn er geen ziekten of plagen? Zijn er voldoende natuurlijke vijanden (zoals lieveheersbeestjes, roofmijten, oorwormen) Zit het wel goed met de bemesting? Wat is de hardheid en het suikergehalte van de vruchten, kunnen ze al geplukt worden?

In de winkel bieden ze een assortiment aan eigen fruit, waaronder maar liefst 7 verschillende perenrassen, 2 soorten stoofperen en 7 appelrassen. Dit brede scala aan fruit getuigt niet alleen van hun huidige diversiteit, maar toont ook hun streven naar ontwikkeling voor de toekomst van hun kinderen.