René Westerlaken en Loekie Martens: Zorgboerderij BijKlaver5

We begeleiden kinderen naar zelfstandigheid in een ruime agrarische omgeving. Voorheen hebben we melkvee gehad, nu nog alleen wat vleeskoeien, geiten en paarden. De grond gebruiken we om biologisch ruwvoer te telen, wat door biologische melkveehouders afgenomen wordt.

Wij bieden zorg aan kinderen in een omgeving waar veel ruimte is om te spelen en te ontdekken zonder prikkels van een drukke stad, waar je om kunt gaan met dieren die altijd eerlijk zijn. Een plek waar wij de kinderen helpen om te onderzoeken wie ze zijn. Met respect voor elkaar, de dieren en je omgeving.

Korte geschiedenis

In 1867 zijn deze gronden voor de eerste keer agrarisch gebruikt. Daarvoor is de plek gebruikt voor turf steken door de monniken die verbleven op Munnekens Vinkel. Sinds 1910 is er ook een boerderij gebouwd. Deze boerderij kreeg de naam Bouwmeer. In 1970 zijn de ouders van een van de huidige eigenaren op deze plek komen wonen. Het is toen begonnen als een traditionele boerderij met koeien, varkens en akkerbouw. Langzaam kwamen er steeds  meer koeien. Bij de overname van de boerderij in 1999 door Loekie en René zijn deze alleen doorgegaan met de koeien. Sinds 2017 zijn de koeien ingeruild voor jongvee ( kalveren en pinken) in combinatie met zorg aan kinderen.

Om de zorg aan kinderen op een goede en professionele manier te doen is er in 2020 een nieuw woongedeelte gebouwd waar de kinderen 24/7 zorg krijgen.

Sinds 2021 worden de gronden op een biologische manier beteeld.