Hennep

Als groenbemester heeft (vezel)hennep vele voordelen voor de bodem en het milieu. (Vezel)hennep groeit snel dicht, waardoor onkruid nauwelijks de kans krijgt om hier te groeien. De plant kan in korte tijd wel 3-4,5 meter hoog groeien. De hennepplant is familie van de cannabisplant maar bevat niet de verdovende thc.

Maar waar is (vezel)hennep goed voor? We hebben een aantal voordelen van dit gewas voor je op een rijtje gezet:

  • Verbeteren van de bodem: (Vezel)hennep heeft een diepe wortelstructuur, wat helpt bij het verbeteren van de bodemstructuur en -beluchting. De wortels kunnen ook organisch materiaal afbreken, en dat is weer goed voor de vruchtbaarheid van de bodem.
    Stikstofbinding: Vezelhennep is een stikstofbindende plant, wat betekent dat het stikstof uit de lucht kan opnemen en omzetten in een vorm die beschikbaar is voor andere planten. Dit helpt bij het verhogen van de stikstofniveaus in de bodem, wat gunstig is
    voor de groei van gewassen die na de hennep worden geteeld.
  • Onkruidonderdrukking: Door het dichte bladerdek kan vezelhennep onkruid onderdrukken, wat helpt bij het verminderen van de concurrentie van ongewenste planten en het handhaven van een gezond gewas. (Chemische) onkruidbestrijding is niet nodig.\
  • Snelgroeiend: Vezelhennep is een snelgroeiende plant, ze groeien tot wel 4 centimeter per dag! Dat betekent dat het snel een groot bladerdek kan vormen en effectief kan bijdragen aan bodembedekking.
  • Vezelproductie: Naast de voordelen als groenbemester kan vezelhennep ook worden geoogst voor de productie van vezels. Deze vezels vind je terug in o.a. papier, bouwmaterialen of andere industriële producten.
  • Veevoer: Vezelhennep wordt gevoerd aan geiten als structuurvoer. Vezelhennep verbetert de diergezondheid.