Koolstofboer Schouwenaars 1

Welkom bij het akkerbouwbedrijf van Joost en Guus Schouwenaars

 

Het akkerbouwbedrijf opereert onder de naam MTS Schouwenaars. Gevestigd in Langeweg, gemeente Moerdijk, voeren we een gemiddeld gangbaar bouwplan op zowel klei als zandgrond. 

Onze ouders hebben het bedrijf in de jaren ’90 overgenomen van onze opa en oma, en sinds een aantal jaren zitten Guus en Joost in maatschap met mijn ouders. De broers zullen het akkerbouwbedrijf in de toekomst voortzetten. We beschikken over een koelhuis waarin we ook agrarische producten van derden koelen en bewaren. 

In ons huidige teeltplan varieert het aanbod van productie per jaar, aangezien we slechts gedeeltelijk deelnemen aan carbon farming, met name het gedeelte dat we hebben aangemeld bij de RVO, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.  

We zijn voorzichtig gestart met carbon farming, omdat we naast het streven naar een gezonde
bodem en de verbeteringen hiervan, ook graag financiële voordelen willen zien. 
 

Momenteel passen we niets aan ten opzichte van voorgaande jaren en streven we ernaar zoveel mogelijk organische mest aan te voeren. Dit maakt het echter uitdagend om in de toekomst verbeteringen door te voeren die zich positief vertalen op de balans. Desalniettemin zien we dit als een uitdaging die we willen voortzetten. 

Hoewel we in de toekomst wellicht aanpassingen overwegen, zullen we hier niet direct toe overgaan, tenzij er een financiële prikkel is die in verhouding staat tot de beoogde verbeteringen. 

We zijn bewust gestart met het project carbon farming en staan open om te leren van onze collega’s. Duurzaamheid is een onderwerp waar we dagelijks mee bezig zijn en we zijn enthousiast om hieraan bij te dragen. 

Koolstofboer Schouwenaars 2
Koolstofboer Schouwenaars 3