Perenbomen hebben een paar jaar nodig voordat ze peren produceren. Over het algemeen duurt dit twee tot vier jaar. Voordat er vruchten aan de boom komen, moet deze eerst bloeien. In de winter worden de bomen gesnoeid, zwakke takken en kruistakken worden weggehaald. Dit zorgt voor meer vruchten aan de boom. De bloesem start tussen half april en half mei en is prachtig om te bewonderen. Als er in deze periode extreme vorst is, zullen fruittelers er alles aan doen dat de bloesem niet kapot vriest. Eind mei, begin juni worden de bomen verdunt, er deel van de vruchten wordt weggehaald. Waardoor er grote vruchten kunnen groeien. Na ongeveer twee weken vallen de bloemen uit en dan start de groei van de peren. De oogsttijd van de peren is van eind augustus tot half september. Binnen drie weken worden alle peren geplukt.
Zodra de peren zijn geoogst, worden ze gewassen en opgeslagen in de koelcel. Hier wordt zuurstof vervangen door stikstof, het verouderingsproces wordt zo gestopt. De koelcellen worden gedurende het jaar één voor één geopend, zo blijven de peren vers. En kunnen we het gehele jaar verse peren eten. Peren worden vaak naar distributiecentra gebracht, waarna ze in de supermarkten liggen. Veel boeren hebben ook een fruitautomaat waar je de peren rechtstreeks kunt kopen.