Prei

Prei wordt volop geteeld in eigen land! Deze populaire groente is familie van de ui en komt voor in grofweg twee soorten: de zomer- en winterprei. 

Gezonde grond
Het is belangrijk dat de prei in een vruchtbare grond wordt geplant. Dit gebeurt vaak op grote, lange velden. Deze velden zijn bemest zodat de preiplanten goed kunnen groeien. De groei is, buiten de bodem om, ook afhankelijk van de weersomstandigheden en temperatuur.

Kweken
Vaak worden de preizaadjes eerst gekweekt in kweekbakken of -trays totdat ze groot genoeg zijn om te worden uitgeplant. Als er op grote schaal wordt gekweekt, worden deze preiplantjes meestal met behulp van machines
in de grond geplant. Als je bijvoorbeeld zelf een moestuintje hebt,
doe je dit natuurlijk met de hand.

En nu groeien…
Wanneer er op grote schaal gekweekt wordt, gebruiken tuinders een irrigatiesysteem om te plantjes van water te voorzien. Dit is belangrijk aangezien het Nederlandse weer erg onvoorspelbaar kan zijn. Daarnaast zorgen ze ervoor dat onkruid geen tot weinig kans krijgt om te groeien en controleren ze regelmatig of er geen ziekten voorkomen zoals preiroest of preivlieg.

Oogsten
En dan, als ze de tijd hebben gehad om goed te groeien, is het tijd voor de oogst! Voor baby prei of dunne prei kan de oogst al plaatsvinden na ongeveer 3 tot 4 maanden. Voor volgroeide prei die wordt gebruikt voor onze gerechten, kan de oogst plaatsvinden na 4 tot 6 maanden. Het oogsten gebeurt machinaal.

Hele jaar verse Nederlandse prei
De zomerprei groeit sneller dan winterprei vanwege de warmere temperaturen. Ze zijn dunner en wat milder van smaak. De zomerprei wordt geoogst vanaf juni tot oktober. De winterprei groeit wat langzamer en heeft dikkere stengels met een sterkere smaak. Je kunt dus het hele jaar verse Nederlandse prei kopen.

prei preiteelt teelt groente nederland